Άντονι Μπλίνκεν: Την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως ζητά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Την επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη ζητά ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του MSNBC την Πέμπτη 6/5, δήλωσε πως όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως, τόσο πιο έγκαιρα θα αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, τονίζοντας μάλιστα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να συμβάλλουν στην προσπάθεια.
«Αν ολόκληρος ο κόσμος δεν κάνει περισσότερα, ο πλανήτης δεν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το 2024. Μπορούμε να επιταχύνουμε και να το πετύχουμε, νομίζω, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ότι θα μοιράσουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σε χώρες που έχουν σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικά μέσα και εξοπλισμούς. Επιπλέον, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια κατά της COVID-19.
«Κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, αλλά το κύριο είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Κανείς μας δεν θα είναι απολύτως ασφαλής μέχρι να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», είπε στη συνέχεια ο κ. Μπλίνκεν. Σχετικά με την άρση της πατέντας για τα εμβόλια, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι «ένα πιθανό μέσο για την αύξηση της παραγωγής και την πρόσβαση στα εμβόλια».
Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ωστόσο οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μήνες μέχρι να καθοριστεί το τελικό πλάνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, αν επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τον ΠΟΕ, η άρση της πατέντας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου. «Χρειάζεται επίσης να εργαστούμε ταυτόχρονα για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις βασικές πρώτες ύλες που χρειάζονται για την παρασκευή του εμβολίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για οικονομική στήριξη ώστε τα εμβόλια να παράγονται «σε όσα περισσότερα μέρη είναι δυνατόν και όσο πιο κοντά γίνεται στους ανθρώπους που θα τα χρησιμοποιήσουν».