Γιατί λέει «όχι» στη μεταφορά οικισμών και χωριών στη Θεσσαλία ο Λέκκας
Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο
Πιο συγκεκριμένα στη συζήτηση με θέμα: «Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», ο κ. Λέκκας πρότεινε τη λύση της «μικροζωνοποίησης» των χωριών που έχουν πληγεί. Μάλιστα τόνισε ότι ήδη έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την οποία καλεί την πολιτεία να εξετάσει την μετακίνηση πολιτών και περιουσιών σε ασφαλή σημεία εντός των χωριών που έχουν πληγεί.
Oι προτάσεις
«Έχουμε προτείνει στο αρμόδιο υπουργείο μια διαδικασία «μικροζωνοποίησης» των περιοχών, π.χ. στο Μορφοβούνι που έχουμε τις κατολισθήσεις, στο Μουζάκι, στη Δρακότρυπα και σε άλλα χωριά τα οποία επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες», είπε ο Έλληνας επιστήμονας.
«Όχι» στη μεταφορά οικισμών και χωριών
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για μεταφορά οικισμών και χωριών, όπως έχει ακουστεί από πολλούς το τελευταίο διάστημα. «Ένας τέτοιος σχεδιασμός δε θα λειτουργούσε. Τον είχαμε δοκιμάσει στον σεισμό του 1975 στα Γρεβενά, όταν είχαμε αποφασίσει τη μεταφορά 20 χωριών. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε οι κάτοικοι δεν ήθελαν να αφήσουν το σπίτι τους».
Ποια είναι η λύση
Αυτό που προκρίνει ως λύση ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, όπως διευκρίνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι ο καθορισμός ασφαλών ζωνών μέσα στους οικισμούς και στα χωριά όπου όσοι επλήγησαν θα μπορούσαν να δομήσουν εκ νέου τα σπίτια τους. Υπάρχουν τέτοιες περιοχές σε κάθε μία από τις περιπτώσεις των πληγεισών περιοχών», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα και να μειωθούν οι επιπτώσεις πιθανών μελλοντικών καταστροφικών φυσικών φαινομένων. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Εκεί εστιάζουμε. Αυτή είναι η εμπειρία μας από 60 αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια καλύτερη διαχείριση για να μειώσουμε τις επιπτώσεις των μελλοντικών φαινομένων που θα είναι όλο και πιο συχνά, όλο και πιο εκτεταμένα», κατέληξε.