Αντίστροφη μέτρηση στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ περιμένει μεγάλη επίθεση στη Χάιφα
«Καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά» δηλώνουν τρομαγμένοι οι κάτοικοι της Χάιφα - Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ.
Για μεγάλη επίθεση στη Χάιφα είτε από τη Χεζμπολάχ είτε σε συνδυασμό με το Ιράν, προετοιμάζεται το Ισραήλ, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, τους οποίους και επικαλούνται ισραηλινά ΜΜΕ.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Haaretz, Λιβανέζοι δημοσιογράφοι που έχουν επαφές με τη Χεζμπολάχ, ισχυρίζονται πως στο στόχαστρο της σιιτικής οργάνωσης έχουν μπει στρατόπεδα και βάσεις του ισραηλινού στρατού (IDF) στα βόρεια, αλλά ίσως και αμυντικές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Ισραήλ.
Παράλληλα, μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ότι η Χάιφα μπορεί να αποτελέσει ένας από τους βασικούς στόχους για τα αντίποινα κατά του Ισραήλ, οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Μάλιστα, ο κύριος «βραχνάς» για τις αρχές στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Ισραήλ, είναι το ενδεχόμενο επίθεσης στα πετροχημικά εργοστάσια της Χάιφα και τα διυλιστήρια, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υλικών. «Καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με εκρηκτικά και ανησυχούμε πολύ για το τι μπορεί να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ισραηλινή εφημερίδα o Ραβίτ Στοσέλ, κάτοικος της Χάιφα.
Το γεγονός ότι η Χάιφα βρίσκεται κοντά στον Λίβανο την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στους πυραύλους της Χεζμπολάχ με τη Haaretz να σημειώνει ότι άλλοι ανησυχούν για τυχόν πλήγματα σε πολυκατοικίες και γειτονιές, όπου υπάρχει μόνον μία είσοδος και έξοδος, αλλά και για την παρουσία πλησίον τους βάσεων των IDF.
«Το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ»
Την ίδια ώρα μια άλλη ισραηλινή εφημερίδα, η Yedoth Ahronoth, αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο για το Ισραήλ είναι «μια συνδυασμένη, γρήγορη επίθεση από το Ιράν και τον Λίβανο», εκτιμώντας ότι η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί πρώτη και μεταξύ των στόχων του Ιράν και του πληρεξουσίου του, πέραν της Χάιφα και των γύρω βάσεων, μπορεί να περιλαμβάνονται η Κνεσέτ, το γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το υπουργείο Πολέμου στο Τελ Αβίβ, αεροπορικές βάσεις, τα αρχηγεία της Μοσάντ και της Σιν Μπετ
Σύμφωνα με εκτίμηση της Haaretz, ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ισχύ και την επιτυχία της επίθεσης της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών αντιποίνων. Τον περασμένο Απρίλιο η αναχαίτιση του μεγαλύτερου μέρους των πυραύλων και των drones που εξαπέλυσε το Ιράν, επέτρεψε στο Ισραήλ να προβεί σε περιορισμένη απάντηση κι ως αποτέλεσμα το θερμόμετρο της έντασης υποχώρησε γρήγορα.
Με γενικευμένο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε χθες Πέμπτη πως το Ισραήλ θα πολεμήσει τη Χεζμπολάχ «με όλη του τη δύναμη» αν συνεχίσει τις επιθέσεις της, αναφερόμενος στις καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα που συνεχίζονται, από την επομένη της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα και την περιοχή. Αν η Χεζμπολάχ συνεχίσει την επιθετικότητά της, το Ισραήλ θα την πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Γκάλαντ σε μήνυμα μεταφρασμένο στα αραβικά, απευθυνόμενο στον λιβανέζικο πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις υπηρεσίες του.
«Θυμηθείτε πόσο μετάνιωσε ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα την επικίνδυνη και απερίσκεπτη περιπέτεια του Αυγούστου του 2006, αντλήστε διδάγματα από το παρελθόν για να μην επαναληφθεί επικίνδυνο σενάριο τον Αύγουστο του 2024», συνέχισε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στον «πόλεμο των 34 ημερών» του 2006.
Ο πόλεμος του καλοκαιριού του 2006, με έναυσμα την αιχμαλώτιση από μαχητές της Χεζμπολάχ δυο Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους άμαχους, και σε άλλους στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.
Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, που άνοιξε τον Οκτώβριο μέτωπο για να υποστηρίξει τη Χαμάς, κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονά της, του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Βηρυτό.
Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για τον θάνατο την 27η Ιουλίου 12 παιδιών και εφήβων σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν που χτυπήθηκε από ρουκέτα. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.