Αντίστροφη μέτρηση για το νέο επίδομα ανεργίας - Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας
Μια…«ανάσα» απέχουμε μόνο από την εφαρμογή του ολικού «λίφτινγκ» στο επίδομα ανεργίας . Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας, αποσυνδέοντας το από το ύψος του κατώτατου μισθού και συνδέοντας το άρρηκτα με τον τελευταίο μισθό του εκάστοτε άνεργου.
Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας δουλεύουν πυρετωδώς βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ανοίξει και τυπικά το δρόμο για το νέο επίδομα. Με την αναμόρφωση του επιδόματος το σύστημα γίνει δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα δίνει σοβαρά κίνητρα στους άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι το ποσό θα είναι αυξημένο κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, αποτελεί μια ουσιαστική στήριξη σε όσους βρεθούν αιφνίδια εκτός αγοράς εργασίας, ώστε να μην διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα των ίδιων και των οικογενειών τους. «Είναι μείζονος σημασίας ότι θα υπάρχει μια άμεση αλλά κυρίως πιο ήπια προσαρμογή των εργαζόμενων σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Κι αυτό, γιατί με το αυξημένο επίδομα ανεργίας, αποφεύγονται οι μεγάλες αναταράξεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, ενώ δίνονται κίνητρα ώστε να συνεχίσουν να επιχειρούν την επανένταξη τους στην αγορά» εργασίας σημειώνει υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου στο Fash.gr.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε ένας άνθρωπος που εργαζόταν για πολλά χρόνια και συνέβαλε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.
«Δεν γίνεται είτε δουλεύεις 20 χρόνια, είτε δουλεύεις δύο, να παίρνεις το ίδιο επίδομα» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, προσθέτοντας ότι «μελετάμε διάφορα μοντέλα με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ και τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάπτυξης, με βασικό στόχο να δώσουμε κίνητρα για τη γρήγορη επανένταξη των ανέργων.»
Η αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων θα προβλέπει:
- την χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α' τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
- τη λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του
- την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ένας άνεργος που έχει απασχοληθεί με ένσημα 20 ετών θα λαμβάνει το ενισχυμένο επίδομα ανεργίας για τους πρώτους τρεις μήνες. Κάθε τρίμηνο, όμως, θα βλέπει την παροχή σταδιακά να υποχωρεί, ώστε να έχει κίνητρο να ενεργοποιηθεί ξανά στην αγορά εργασίας. Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Στόχος είναι και τα δύο αυτά ποσά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα.