Αντικειμενικές αξίες: Αύξηση για Καματερό, Κυψέλη, Άγιο Δημήτριο - Μείωση για Εκάλη, Φιλοθέη, Διόνυσο [πίνακας]
Σημαντικές ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες από τις αρχές του 2022 αναμένεται να βάλουν «φωτιά» σε μια σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.
Οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αυξήσεις αυτές δεν συνεπάγονται αυτόματη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλλοντας μείωση συντελεστών του φόρου.
Επιπλέον, ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας Χρ. Τριαντόπουλος, τόνισαν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, καθώς ήδη σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο προχωράει η διαδικασία επαναχάραξης των τιμών ζώνης, η τροποποίηση των συντελεστών εμπορικότητας και ενδεχομένως και των συντελεστών παλαιότητας. Το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα περισσότερα ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ακίνητα άνω των 25 ετών φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2022, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι όποιες μεταβολές δεν θα φέρουν αύξηση του φόρου, καθώς σχεδιάζονται αλλαγές συντελεστών.
Μειώσεις στις «ακριβές» συνοικίες, αυξήσεις στις λαϊκές γειτονιές
Οι αυξήσεις φθάνουν ακόμη και το 250% στις περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, ενώ την ανηφόρα πήραν οι τιμές της Εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου, με τις αντικειμενικές αξίες να κάνουν άλμα ακόμη και πάνω από 60%.
Στο λεκανοπέδιο οι αντικειμενικές αξίες κάνουν άλμα:
- 95% στο κέντρο της Αθήνας
- 76% στο Χαλάνδρι
- 75% στη Δάφνη
- 62% στην Ανάβυσσο
- 60% στον Άγιο Δημήτριο
- 57% στο Ελληνικό
- 53% στη Γλυφάδα
- 41% στου Ζωγράφου
- 60% στον Άγιο Δημήτριο
- 40% στους Αγίους Αναργύρους
- 30% στην Αγία Βαρβάρα
- 47%, στη Μεταμόρφωση
- 50% στο Μοσχάτο
- 35%, στη Νίκαια
- 40% στο Πέραμα
- 62,5% στο Καματερό
Αντιθέτως, μειώσεις των αντικειμενικών τιμών καταγράφονται σε πιο προνομιούχες περιοχές, στην Κηφισιά, την Εκάλη, τη Φιλοθέη, τον Διόνυσο, τη Βούλα, τη Σαρωνίδα, το Ελληνικό, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Λιγότερο ευνοημένες περιοχές είναι το Ψυχικό, το Μαρούσι και το Λαγονήσι, που οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών είναι μηδενικές.
Πίνακας με τις αντικειμενικές τιμές στην Αττική
Ενδεικτικές τιμές σε περιοχές:
- Στην Εκάλη η ακριβότερη τιμή ζώνης, μειώνεται κατά 9,1% και διαμορφώνεται σε 3.500 ευρώ ανά τ.μ. από 3.850 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν. Η κατώτερη τιμή αυξάνεται από 1.900 ευρώ ανά τ.μ. σε 2.200 ευρώ ανά τ.μ. ή κατά 15,8%.
- Στη Βούλα η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 12,5% και διαμορφώνεται σε 3.150 ευρώ ανά τ.μ.. Η φθηνότερη τιμή ζώνης στην ίδια περιοχή αυξάνεται κατά 38,7% και διαμορφώνεται σε 2.150 ευρώ ανά τ.μ. από 1.550 ευρώ ανά τ.μ..
- Στην Κηφισιά, η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 7,1% και διαμορφώνεται σε 3.250 ευρώ ανά τ.μ. από 3.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η φθηνότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 4,6% σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ.
- Στη Φιλοθέη η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 3,6% και διαμορφώνεται σε 4.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η ελάχιστη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 14,6% σε 4.150 ευρώ ανά τ.μ.
- Στις Σπέτσες η κατώτατη τιμή μένει αμετάβλητη στα 1.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 2,3% στα 4.350 ευρώ.
- Στην Ύδρα, η ελάχιστη τιμή αυξάνεται κατά 8% στα 1.350 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέγιστη μειώνεται κατά 1,2% και διαμορφώνεται στα 4.150 ευρώ ανά τ.μ.
Στον αντίποδα, σημαντικές είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται σε λαϊκές περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα:
- Στη Δάφνη καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κατά 75% στην φθηνότερη ζώνη η οποία διαμορφώνεται σε 1.750 ευρώ από 1.000 ευρώ ανά τ.μ.. Επίσης, η ακριβότερη τιμή ζώνης της Δάφνης αυξάνεται κατά 65,2% και διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ ανά τ.μ. από 1.150 ευρώ ανά τ.μ.
- Στην Πάχη Μεγάρων, η τιμή στην ακριβότερη ζώνη αυξάνεται κατά 58,9% και διαμορφώνεται σε 1.350 ευρώ ανά τ.μ.
- Στο Καματερό η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 62,5%, σε 1.300 ευρώ, και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 52,6%.
- Στο Μοσχάτο, η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 28,6%, σε 1.350 ευρώ, και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 50% σε 2.700 ευρώ ανά τ.μ.
- Στον Αγ. Δημήτριο η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 60%, σε 1.600 ευρώ, και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 50% και διαμορφώνεται σε 1.950 ευρώ ανά τ.μ.
- Στο Χαϊδάρι η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 23,5%, σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 46,2% και διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ.
- Στο Κερατσίνι η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 18,8%, σε 900 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 38,9% και διαμορφώνεται σε 1.250 ευρώ.
- Στου Ζωγράφου, η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 36% και διαμορφώνεται σε 1.700 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 38,9% και διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ.
- Στο Περιστέρι η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 11,8%, σε 950 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 34,8% και διαμορφώνεται σε 1.550 ευρώ.
- Στη Δραπετσώνα, η φθηνότερη τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 6,3% και διαμορφώνεται σε 850 ευρώ ανά τ.μ. και η ακριβή τιμή ζώνης αυξάνεται κατά 21,1% και διαμορφώνεται σε 1.150 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία εντάσσεται στο αντικειμενικό σύστημα, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, όπου οι τιμές έκαναν άλμα 229%, αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Η Ηρώδου Αττικού κρατά τον χαρακτηρισμού του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας, με την τιμή ζώνης να κάνει άλμα στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 9.000 ευρώ, ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης διατηρεί την «αίγλη» της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου, με την τιμή να εκτοξεύεται από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφεται και στο 2ο διαμέρισμα της Αθήνας, καθώς η τιμή διαμορφώνεται στα 10.200 ευρώ. Πρόκειται για το Μετς και το Παγκράτι.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Για γενικευμένες αυξήσεις στη φορολογία για χαμηλά και μεσαία στρώματα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με κοινή δήλωση της τομεάρχη Οικονομικών, Έφης Αχτσιόγλου, και των αναπληρωτών τομεαρχών, Κατερίνας Παπανάτσιου και Τρύφωνα Αλεξιάδη, της Κ.Ο. με αφορμή τις ανακοινώσεις των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
Όπως σημειώνουν, «οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση φέρνουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 19,5% για το 55% των ζωνών στο σύνολο της επικράτειας, ενώ οι επιμέρους αυξήσεις που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων.
Η ασαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις φορολογικές αυξήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Μάλιστα, η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα.
Καμπανάκι από ιδιοκτήτες
Στο μεταξύ η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι έκρηξη φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλο το φάσμα των φόρων, τελών και τεκμηρίων επί της ακίνητης περιουσίας. θα σημάνει η εφαρμογή υπέρμετρα αυξημένων τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα εξομάλυνσης των φορολογικών βαρών που θα προκύψουν σε ολόκληρο το φάσμα της φορολογίας ακινήτων, και ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ.
Οι τιμές ζώνης ήταν πάντοτε «πολιτικό» μέγεθος, γιατί στόχος τους ήταν να είναι τόσο χαμηλές, ώστε να μην αδικείται κανείς πολίτης, όσο μειονεκτικό και αν είναι το ακίνητό του, γι΄αυτό και στην πράξη δεν αμφισβητήθηκαν, επικράτησαν και προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στους πολίτες και στο Κράτος. Σήμερα διακηρυγμένη φιλοδοξία είναι να αποτελούν πλέον «οικονομικό» μέγεθος. Αυτό όμως εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους υπερφορολόγησης για μεγάλες ομάδες πολιτών, μεταξύ άλλων και λόγω δύο σημαντικών στρεβλώσεων του συστήματος εκτίμησης, και του συστήματος φορολόγησης στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Αυτές σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ο συντελεστής παλαιότητας και ο συμπληρωματικός φόρος που όμως αφορά τις περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ.