Αντιγριπικά εμβόλια «δύο ταχυτήτων»: Που διαφέρουν τα συμβατικά και νεότερης γενιάς εμβόλια σε τιμές και δραστική ουσία
Της Βασιλικής Αγγουρίδη
Αντιμέτωποι με επιπλέον διλήμματα φαίνεται πως θα βρίσκονται οι πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο της εποχικής γρίπης και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Συμβατικό ή νέου τύπου εμβόλιο;
Αν επιθυμούν τα πρώτα, περιμένουν έως τον Νοέμβριο για να μη χρειαστεί να πληρώσουν ούτε επίσκεψη γιατρού, διακινδυνεύοντας να κολλήσουν στο μεσοδιάστημα ή εμβολιάζονται με τα δεύτερα τώρα, πληρώνοντας πιθανόν για την επίσκεψη; Προκύπτει επιπλέον και η εύλογη απορία, πόσο κοστίζουν τα νέα εμβόλια.
Μετά τις ενστάσεις και αντιδράσεις, για την απόφαση επαναφοράς της υποχρεωτικής συνταγογράφησης το αντιγριπικού εμβολίου, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναθεωρήσει τη θέση του, εφαρμόζοντας μια συμβιβαστική λύση:
Ιατρική συνταγή για τα νέου τύπου εμβόλια, χωρίς συνταγή για τα συμβατικά, αλλά από Νοέμβριο. Στο πρόγραμμα εντάσσονται 6 εμβόλια, 4 συμβατικά και 2 εμβόλια νέου τύπου.
Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων.Πέραν των συμβατικών, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού και δύο νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση, ενώ δρομολογείται διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
«Σημειώνεται πως, τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών», διευκρινίζει το Υπ. Υγείας στην ανακοίνωση. Εξηγεί επίσης , πως το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. «Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση».
Θυμίζουμε ότι πέρυσι εφαρμόστηκε μια «προσωρινή», όπως τη χαρακτηρίζει το Υπ. Υγείας, διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας.
Που διαφέρουν συμβατικά και νέου τύπου εμβόλια
Τα δυο νεότερα σκευάσματα είναι ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (QIV-HD και aQIV) και χαρακτηρίζονται από υψηλή ανοσογονικότητα. «Για αυτό και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 65 ετών και άνω. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή», ανέφεραν οι Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό.
Αλλά για τι διαφορές στην τιμή μιλάμε; Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, αλλά για να το λάβουν προς το παρόν χρειάζονται ιατρική συνταγή.
Βάσει του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, οι λιανικές τιμές, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει κάποιος στο φαρμακείο εάν δεν διαθέτει ιατρική συνταγή, που σημαίνει και την αποζημίωση του εμβολίου, μεταξύ και των 6 εμβολίων που έχουν σημαντική διακύμανση.
Με τιμολογιακή σειρά, τα 4 συμβατικά εμβόλια κοστίζουν (ΛΤ) 10,72 ευρώ, 12,31 ευρώ, 13,73 ευρώ, 19,99 ευρώ. Τα νέου τύπου κοστίζουν 28,98 ευρώ και 54,23 ευρώ.
Βέβαια, το εμβόλιο με την υψηλότερη τιμή διαθέτει τετραπλάσια ποσότητα από το κάθε αντιγόνο, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα εμβόλια (60 mcg έναντι 15 mcg, αντίστοιχα), ενώ το δεύτερο εμβόλιο νέου τύπου περιέχει και ανοσοενισχυτικό MF59.
Δεδομένου ότι τα άτομα άνω των 65 ετών είναι μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη, καλούνται να πάρουν μια απόφαση: Εμβολιάζονται τώρα με τα εμβόλια νέου τύπου, καταβάλλοντας πιθανόν κόστος επίσκεψης στο γιατρό τους ή περιμένουν τον Νοέμβριο διακινδυνεύοντας πιθανή λοίμωξη;