Αντιδρούν οι Βρετανοί τουρίστες στις πισίνες με θαλασσινό νερό στην Ελλάδα
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου που επιτρέπει πισίνες με θαλασσινό νερό στην Ελλάδα, οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία.
Αντιδράσεις φαίνεται πως προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει πισίνες με θαλασσινό νερό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην Ελλάδα αλλά και η κλιματική κρίση. «Αν έχετε κλείσει διακοπές, θα θελήσετε να λάβετε υπόψη τις προτεινόμενες νέες αλλαγές στις πισίνες στη χώρα», εξηγεί στους Βρετανούς αναγνώστες της η βρετανική εφημερίδα Metro και επισημαίνει ότι τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ενδέχεται σύντομα να γεμίσουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό (αντί για γλυκό νερό), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης .
Συγκεκριμένα η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδας αναφέρει:
Περίπου 4.500.000 Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για εκπληκτική θέα, νόστιμο γύρο και μέρες χαλάρωσης δίπλα στην πισίνα. Αλλά αν έχετε κλείσει διακοπές, καλό είναι να λάβετε υπόψη τις προτεινόμενες νέες αλλαγές που αφορούν τις πισίνες στη χώρα. Τα ξενοδοχεία μπορεί σύντομα να γεμίζουν τις πισίνες τους με θαλασσινό νερό αντί για γλυκό νερό, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Οι επιδεινούμενες συνθήκες ξηρασίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφήσει τη χώρα να υποφέρει από έλλειψη νερού, αυξάνοντας την πίεση στις υδάτινες προμήθειες κατά τη διάρκεια των ήδη πολυσύχναστων καλοκαιρινών μηνών. Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη , ανακοίνωσε σχέδια για την άρση νομικών εμποδίων στη χρήση θαλασσινού νερού σε ιδιωτικές πισίνες, προκειμένου να διατηρηθούν τα περιορισμένα αποθέματα γλυκού νερού. Οι δηλώσεις της δημοσιεύτηκαν αργότερα στον ιστότοπο της Ελληνικής Βουλής.
Η κ. Ράπτη δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή: «Αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πλαίσιο για την άντληση και χρήση θαλασσινού νερού για πισίνες. Ο στόχος, φυσικά, είναι η διατήρηση των υδάτινων πόρων». Ωστόσο, η είδηση πιθανότατα θα απογοητεύσει εκείνους που απολαμβάνουν τις διακοπές τους πηγαίνοντας από την πισίνα στην ξαπλώστρα.
«Αυτό θα με εμπόδιζε να κολυμπήσω», έγραψε η Annie Bentley στην πλατφόρμα X. «Το αλάτι δημιουργεί φουσκάλες στο δέρμα μου, οπότε θα κλείσω διακοπές αλλού αν ισχύσει κάτι τέτοιο». Παρόμοια παράπονα εξέφρασαν και άλλοι για τις αλμυρές πισίνες. «Μείναμε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο στη Σκιάθο πριν λίγα χρόνια που είχε αλμυρή πισίνα», έγραψε μια μητέρα στο Mumsnet. «Πρέπει να πω ότι δεν μου άρεσε. Δεν αντέχω την αίσθηση του αποξηραμένου αλατιού στο δέρμα μου. Σχεδόν δεν κολύμπησα εκείνη τη χρονιά εξαιτίας αυτού». Ένας άλλος χρήστης είπε: «Δεν μου αρέσουν οι αλμυρές πισίνες και κολύμπησα μόνο δύο φορές στις διακοπές μου στην Ελλάδα όταν ανακάλυψα ότι η πισίνα ήταν με αλμυρό νερό». Κάποιος άλλος απλά δήλωσε ότι «δεν αντέχει» τις αλμυρές πισίνες.
Υπερτουρισμός στην Ελλάδα
Παρά τα παράπονα των τουριστών, η Ελλάδα δέχεται αυξανόμενη πίεση να αναδιαμορφώσει τον τουρισμό με βιώσιμο τρόπο εν μέσω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των επισκεπτών.
Η Ελλάδα εδώ και καιρό αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2023, η χώρα κατέγραψε ρεκόρ με 33 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες συνολικά.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος για το 2024, καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός ανακάμπτει από τα επίπεδα πριν την πανδημία.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή του τουρισμού έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε αρκετά ελληνικά νησιά, όπου οι κάτοικοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού.
Το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαμαρτυρίες στις Κυκλάδες, μια συλλογή νησιών του Αιγαίου που περιλαμβάνει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.