Ανοίγουν και πάλι τα ιστορικά «Λουλουδάδικα» του Συντάγματος - Δείτε φωτογραφίες των εγκαινίων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τα Λουλουδάδικα του Συντάγματος που έχουν συνδεθεί με την ιστορία και τη ζωή της Αθήνας, συναντούν την παλιά τους αίγλη.
Τα τελευταία χρόνια, η γνωστή γωνιά τους, στην Βασιλίσσης Σοφίας ήταν γεμάτη θλίψη και εγκατάλειψη. Τα χρώματα και οι μυρωδιές είχαν δώσει τη θέση του στο γκρι χρώμα της πόλης.
Πόσοι Αθηναίοι που περνούσαν από εκεί δεν άλλαζαν αυτόματα διάθεση; Και μόνο η θύμηση μας γέμιζε μελαγχολία. Στα χρόνια του κορονοϊού τα περισσότερα από τα ανθοπωλεία αυτά έκλεισαν, με πολλούς από τους παλιούς ανθοπώλες να συνταξιοδοτούνται και με την απόφαση αρχικά, να στεγάσουν υπηρεσίες της βουλής ή να γίνουν ΚΕΠ.
Τώρα, όμως, τα Λουλουδάδικα επιστρέφουν.
Η απόφαση αναγέννησης των Λουλουδάδικων ήταν μια πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου.
Οι εσωτερικοί χώροι έχουν ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου και πλέον στο νέο περιβάλλον θα στεγαστούν εκτός από ανθοπωλεία και δράσεις πολιτισμού, καθώς θα λειτουργεί εκθετήριο-πωλητήριο της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ.
Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως Εκθετήρια, θα ενοποιηθούν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμους. Επιπλέον, δημιουργούνται ημιυπαίθριοι χώροι, στους οποίους και θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.
Ένα από τα ανθοπωλεία, μάλιστα, αναλαμβάνει το Power of a Flower, μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων που μέχρι χθες κατηγοριοποιούνταν ως ΑμεΑ. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί που ασχολούνται με οτιδήποτε έχει σχέση με την ανθοκομία, από τις εργασίες στο κτήμα μέχρι την παράδοση των λουλουδιών.
Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οι αρχές των Αθηνών αποφάσισαν να στεγάσουν τους πλανόδιους ανθοπώλες της Βασιλίσσης Σοφίας στα μικρά μαγαζάκια κάτω από τη Βουλή, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα λουλουδάδικα θα γίνονταν θεσμός που θα ζούσε για πάνω από 80 χρόνια.
Σήμερα τα ιστορικά Λουλουλάδικα εγκαινιάζονται από τον πρωθυπουργό, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στη νέα τους σύγχρονη μορφή γεμίζοντας και πάλι χρώμα τον χώρο που βρίσκεται κάτω από τον περίβολο της Βουλής μπροστά στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Η ιστορία των ιστορικών ανθοπωλείων
Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».
Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.
Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, διάσημο τοπωνύμιο της Αθήνας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο.
Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση και τα επεισόδια που κάθε τόσο συμβαίνουν στην περιοχή, σταδιακά οδήγησε τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα, τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.