Άνοιγμα σχολείων: Στις 4 Ιανουαρίου η οριστική απόφαση μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων
Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί την τελική γνωμοδότηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020, αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Υπενθυμίζεται ότι το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου 2021 και με προτεραιότητα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει στην τελική εισήγηση τους πριν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ώστε να ανιχνεύσουν τυχόν τάσεις ανόδου ή σταθεροποίησης της διασποράς, μέσω της γενικής, κοινωνικής συμπεριφοράς.
Η απόφαση θα κριθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43 θανάτους, 429 διασωληνωμένους και 597 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας. Ανησυχητική είναι και η υψηλή συγκέντρωση νέων κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 210, ενώ έπεται η Θεσσαλονίκη με 79.
Τι λένε οι επιστήμονες
Oο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτηθείς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου 2021, τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.
Από την πλευρά του, ο παιδίατρος Ευάγγελος Κάνταρος δήλωσε στο Open πως δεν υπάρχει νοσηρότητα στα παιδιά και πως η μάσκα και η ξεκούραση βοήθησαν ώστε να μην έχουμε έξαρση γρίπης, προς το παρόν. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι πρώτα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των γιορτών.
Εξαιρετικά επιφυλακτικός όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων μετά το πέρας των εορτών, είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία.
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων στις 29 Δεκεμβρίου 2020, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε πρόταση για το άνοιγμα των σχολείων, που αφορά την δημιουργία πλατφόρμας για τεστ σε καθηγητές όλων των βαθμίδων και μαθητές Λυκείου , καθώς οι ηλικίες 16 ετών και άνω έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα και κινητικότητα σε σχέση με μαθητές σε μικρότερες ηλικίες.
Πρόκειται για πλατφόρμα η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο του testing,gov.gr και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να προχωρά σε αίτηση και να κάνει το τεστ. Στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κατά προτίμηση στις 8/1 με την συζήτηση ωστόσο να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η κυρία Κεραμέως πάντως έχει θέσει και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως αυτό της λήξης των μαθημάτων με χρονική απόκλιση ιδίως στις μικρότερες τάξεις προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις εξόδους των σχολικών κτιρίων. Παράλληλα για τον ίδιο λόγο, σε όποια κτίρια είναι εφικτό η είσοδος και η έξοδος θα μπορεί να γίνεται από διαφορετικές πόρτες.