Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις - Προτεραιότητα για τα λύκεια
Το «πράσινο» φως από την Επιτροπή των ειδικών περιμένει η κυβέρνηση για το ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία για τη δια ζώσης εκπαίδευση, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών έως και την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, με αυστηρά μέτρα προστασίας και με self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αναφερόμενος στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων, είπε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Ο Άκης Σκέρτσος
«Θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε επίσης ότι από την Τετάρτη οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα οικιακά τεστ, αφού θα είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι ο όλος μηχανισμός στήθηκε πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει, συμπλήρωσε, άψογη συνεργασία με φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, φαντάζει ουτοπικό το σενάριο για ταυτόχρονη έναρξη των μαθημάτων στις 12 Απριλίου και για τα γυμνάσια.
Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχει μία σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή μία τάση αποκλιμάκωσης σε κάποιες περιοχές, για να λυθούν τα χέρια της Επιτροπής και να εισηγηθεί μαζικότερο άνοιγμα σχολείων.
Τι θα γίνει τα Δημοτικά
Την ίδια στιγμή, όλες οι πληροφορίες «δείχνουν» πως το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει για μετά το Πάσχα, καθώς με τους μικρούς μαθητές υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα. Και αυτό, γιατί θα αυξηθεί πολύ κινητικότητα και των ενηλίκων καθώς θα πρέπει να «εμπλακούν» για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, γονείς ή και παππούδες και γιαγιάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εμφανίζεται αντίθετη για το ταυτόχρονο άνοιγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Προτεραιότητα στους μαθητές λυκείου για τα self test
Να σημειωθεί ότι η έλευση των self test και η σταδιακή διάθεσή τους στα φαρμακεία, είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των σχολείων, καθώς θα αποτελέσουν κλειδί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολείων. Κατά προτεραιότητα θα τα παίρνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.
Όσον αφορά στους μαθητές, τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΦΜ τους. Θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια έγγραφη βεβαίωση των γονιών τους ότι το τεστ έγινε και είναι αρνητικό. Παρόμοια η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς. Και, όπως και οι μαθητές, θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν το self test κάθε Δευτέρα.
Aν κάποιος μαθητής ή καθηγητής βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα gov.testing.gr, αν και υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό για λόγους προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και θα ακολουθεί και μοριακό τεστ ανίχνευσης του επικίνδυνου ιού.
Παράλληλα θα δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο, το οποίο θα δείχνει βήμα – βήμα πώς να το χρησιμοποιούν οι πολίτες. Τα πρώτα self test που θα φτάσουν στα φαρμακεία, ο σχεδιασμός είναι να διατεθούν σε μαθητές, καταρχήν της Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε να επιστρέψουν -εάν τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση – στα θρανία στις 12 Απριλίου, αλλά και στους καθηγητές, και στη συνέχεια σταδιακά και προς τις άλλες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.
Εξαδάκτυλος: Μόνο για τη Γ΄ Λυκείου να ανοίξουν τα σχολεία
Την επιστροφή μόνο της Γ΄ Λυκείου στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος!
Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε: "Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει πού υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου".
Ερωτηθείς δε αν με τα σημερινά δεδομένα μπορούν οι μαθητές να δώσουν Πανελλήνιες, ανέφερε ότι αν δε λειτουργεί η υπόλοιπη εκπαίδευση και υπάρχουν πολλές αίθουσες ώστε τα παιδιά να μπαίνουν σε μικρούς αριθμούς σε κάθε αίθουσα, μπορεί να γίνει.