Άνοιγμα σχολείων: Καθοριστική τηλεδιάσκεψη της Νίκης Κεραμέως με τους λοιμωξιολόγους [vids]
Καθοριστική είναι η τηλεδιάσκεψη που θα έχει το πρωί της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου 2021 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να αφήσουν οι μαθητές την τηλεκπαίδευση και να επιστρέψουν στα θρανία, ύστερα από περίπου δυο μήνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου 2021 και για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορονοϊό, για την τρέχουσα εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, «ήταν μια κίνηση προληπτική. Έχοντας υπ’ όψιν την κατάσταση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αποφασίστηκε να ζητήσουμε απ’ όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι για αυτή την εβδομάδα, ώστε να ρίξουμε ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε άνοιγμα των σχολείων, πριν συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.
Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι
Για να επιστρέψουν οι μαθητές την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι θα εξετάσουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και τι τελικά προκάλεσε η χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι φόβοι τους επικεντρώνονται στην Αττική και στο ενδεχόμενο νέας εκτόξευσης κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, «θα εξετάσουμε ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας που τις ημέρες των γιορτών αυξήθηκε κατά 10 με 20%. Επίσης, έχει σημασία να δούμε και σε ποιες περιοχές αυξήθηκε η μετάδοση. Η άποψη μας είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Την περασμένη εβδομάδα, δεν λήφθηκε κάποια απόφαση γιατί θέλαμε να δούμε όσο πιο πρόσφατα δεδομένα γίνεται. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σχετικά καλά. Νομίζω ότι θα βοηθήσει και η αυστηροποίηση των μέτρων».
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα έχει αλλαγές, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Στην πλατφόρμα testing.gov, οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές θα μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους να κάνουν rapid test στο σχολείο τους. Επίσης θα προγραμματιστούν διαφορετικές ώρες έναρξης και λήξης μαθημάτων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ για τον ίδιο λόγο θα οριστούν είσοδοι και έξοδοι από διαφορετικές πόρτες.
Μόσιαλος: Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο αν έχουμε στοιχεία επιβάρυνσης
«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά τη γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου 2021.
«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα», πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως αν δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μιας έως δύο ημερών. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε. «Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών», συνόψισε ο κ. Μόσιαλος.