Άνοιγμα σχολείων Γυμνάσια Λύκεια: Αλαλούμ - Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι και τι το υπουργείο [vid]
Λίγες μόνο μέρες μετά το προγραμματισμένο (;) άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων φαίνεται πως η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία βρίσκεται στον αέρα. Πλήθος λοιμωξιολόγων και μέλη της επιτροπής αφήνουν να εννοηθεί πως το άνοιγμα των σχολείων, ειδικά στην Αττική, θα είναι επικίνδυνα επιβαρυντικό για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα κρούσματα σήμερα και αύριο, καθώς - όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει - η απόφαση για τα σχολεία μπορεί να ανακληθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, φαίνεται πως στο υπουργείο Παιδείας δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των λοιμωξιολόγων, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει εδώ και καιρό πως κύριο μέλημά της είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία (Σίσσυ) Γκίκα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «δεν έχει τεθεί θέμα στο υπουργείο ούτε στην Επιτροπή για το άνοιγμα ή όχι Γυμνασίων – Λυκείων» και εξήγησε πως «αυτό που θα συζητήσει σήμερα η Επιτροπή είναι οι «κόκκινες» περιοχές και πώς θα επηρεαστούν τα Λύκεια» σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης.
«Η συζήτηση θα γίνει επί των κόκκινων περιοχών», τόνισε σημειώνοντας πως «η απόφαση και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Χαράλαμπος Γώγος: Ίσως τα σχολεία να μην ανοίξουν παντού
Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως η Αττική είναι «βαρόμετρο», καθώς «δεν μιλάμε για μια μικρή περιοχή καθώς εδώ πρόκειται για μια περιοχή στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, οπότε θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικές ανισότητες».
Υπενθύμισε παράλληλα την προηγούμενη απόφαση να μην ανοίγουν τα σχολεία αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη. Όπως είπε «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως τη δυναμική γιατί ανησυχούμε καθώς είναι αρκετές οι πορτοκαλί περιοχές που πλησιάζουν στο κόκκινο» ονοματίζοντας την Αττική αλλά και την Αχαΐα.
Αχιλλέας Γκίκας: Κοκκινίζει σήμερα η Αττική
Η παραπάνω δήλωση του κ. Γώγου αποκτά διαφορετική διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς τη δήλωση του καθηγητή Παθολογίας Αχιλλέα Γκίκα. Το μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό δήλωσε μιλώντας στο Open ότι πιθανότατα σήμερα η Αττική να μπει στο «κόκκινο».
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» και ανέφερε πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα». Εδώ και μέρες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, καθώς τα κρούσματα της πανδημίας ανεβαίνουν συνεχώς ενώ και η εμφάνιση των μεταλλάξεων αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.
Σαρηγιάννης σχολεία: 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο αν ανοίξουν Γυμνάσια – Λύκεια
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε». Σημείωσε, δε, πως «αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 κρούσματα μέσα στο Μάρτιο», τονίζοντας ότι, με τα όσα είναι ήδη ανοιχτά (καταστήματα, δημοτικά σχολεία) «ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».
Επιστροφή στα θρανία πάση θυσία;
Παρά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα. Κύριος λόγος είναι οι μαθητές της Γ' Λυκείου που σε λίγους μήνες θα κληθούν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει, μάλιστα, πως δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν οι μαθητές μόνο της Γ' Λυκείου, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθηγητές κάνουν μαθήματα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και το ωρολόγιο πρόγραμμα της δια ζώσης διδασκαλίας διαφέρει από το ωρολόγιο πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καθηγητές να πρέπει να κάνουν την ίδια ώρα μάθημα τόσο στην τάξη, όσο και online.
Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την καραντίνα της Άνοιξης οι μαθητές της Γ' Λυκείου είχαν επιστρέψει μαζί με τους μαθητές δημοτικού στα θρανία.