Άνοιγμα σχολείων: Επιστροφή των μαθητών στις 10/1 το σχέδιο της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, στο σημερινό «πρωινό καφέ» συζητήθηκε το θέμα των σχολείων σε σχέση με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα 10/1, επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου (…) ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς».
Επιπλέον, στη σημερινή συζήτηση τέθηκαν και οι προτάσεις για τις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ, όπως τονίστηκε, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο που θέλει να ανοίγουν κανονικά τα σχολεία προβλέπεται αυξημένο τεστινγκ. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν αντί για 2 να διανέμονται 3 self test την εβδομάδα, ενώ η σκέψη για rapid test θεωρείται ανεφάρμοστη καθώς θα ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος μαθητών και εκπαιδευτικών. Επίσης, στην περίπτωση αυτή θα αλλάξει και το υγειονομικό πρωτόκολλο που ίσχυε μέχρι τώρα. Έτσι αν ένα παιδί βρεθεί θετικό στο τμήμα του δεν θα κάνουν τεστ μόνο τα παιδιά που ήταν γύρω του αλλά θα υποβάλλονται σε τεστ όλα τα παιδιά της τάξης. Μάλιστα θα αναπροσαρμοστεί και ο κανόνας του 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα και θα κατέβει στο 40%+1 ή στο 30%+1.
Όλα αυτά θα τεθούν στην αυριανή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν έως το τέλος της εβδομάδας.
Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή η οποία δήλωσε ότι «με όλα τα όπλα της επιστήμης θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου».
Εξάλλου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης τόνισε ότι «έως την Τετάρτη και αφού συνεδριάσει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένονται οι αποφάσεις για τα σχολεία». «Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, προσανατολισμός και στρατηγικός μας στόχος, είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα», υπογράμμισε και παράλληλα διαβεβαίωσε τους γονείς ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στα σχολεία που λειτουργούν με το πιο οριοθετημένο πλαίσιο που υπάρχει.
«Εάν η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί αλλαγή στα πρωτόκολλα ή αύξηση των τεστ φυσικά το υπουργείο θα τα υποστηρίξει άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία των μαθητών με ανοιχτά σχολεία» δεσμεύτηκε. «Ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν γίνει στα σχολεία 32 εκατ. self test» επεσήμανε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.
Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε ότι είναι εδώ και ένα χρόνο όλα έτοιμα ώστε όποιο σχολικό τμήμα μπαίνει σε αναστολή, την επόμενη ημέρα να μπορεί να ξεκινά τηλεκπαίδευση.
Δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών καθώς οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων είναι πολλαπλές, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας και τα μέτρα ατομικής προστασίας, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πρόσθεσε μάλιστα, πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.
Οι ενστάσεις επιστημόνων
Την άποψη πως πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να επιβληθούν νέα μέτρα για να τιθασευτεί η διασπορά του κορονοϊού διατύπωσε ο Γιώργος Παυλάκης.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον και αυτή η εβδομάδα να αναπληρωθεί το Πάσχα ή στο τέλος της χρονιάς.
Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση αλλά θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να εξεταστούν τα δεδομένα. Έστρεψε τα βέλη εναντίον όσων αναφέρουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν είναι κλειστά στα σχολεία επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλίας.