Άνοιγμα σχολείων: Επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου
Την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας. Η επιτροπή, που συνεδρίασε την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, αναμένεται να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα προκειμένου να καταλήξει σε σχετική εισήγηση για τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Πάντως, στις 11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Επιπλέον των παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τη μείωση της ύλης στα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' λυκείου.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης
Η δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό, τα οποία αφορούν δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς.
Αναλυτικότερα, σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι της σχολικής μονάδας, όπου αυτές υπάρχουν.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς, καθαρά προληπτικής φύσης και σχετίζεται με το να μπορεί να υπάρχει μία επιδημιολογική εικόνα από τα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.
Όπως είναι λογικό, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά..
«Αργία» για τους μικρούς μαθητές η 8η Ιανουαρίου
Η τηλε-εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα λειτουργήσει στις 8 Ιανουαρίου και έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους κατευθείαν δια ζώσης για τη νέα χρονιά, από τις 11 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία θα αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021.
Στις 8 Ιανουαρίου μαθήματα εξ αποστάσεως στη δευτεροβάθμια
Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα συνεχίσουν μέχρι νεοτέρας τα εξ αποστάσεως μαθήματα, αρχής γενομένης την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα βρεθεί στο επίκεντρο νέας τηλεδιάσκεψης της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι θα κληθούν από την ερχόμενη εβδομάδα να επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει μέχρι τότε.
Μείωση ύλης στην Γ' Λυκείου
Τη μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' λυκείου έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αναλυτικές αναφορές για τη μείωση της ύλης θα ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Κεραμέως: Θέλουμε ανοιχτά σχολεία
«Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.
«Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.
«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας», σημείωσε η ίδια.
Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων
Να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, προκειμένου να συνεχιστούν τα μαθήματα δια ζώσης, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί πρότειναν το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας και εκπαίδευσης και αποφάσισαν να επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου μα ληφθεί απόφαση και για τη δευτεροβάθμια (γυμνάσια και λύκεια).
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Επίσης υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων:
- Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό.
- Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
- Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.
Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν, με την κ. Κεραμέως να έχει προτείνει ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.