Άνοιγμα σχολείων: Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ορισμένα Γυμνάσια στην Αττική [vids]
Παρά την επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 για καθολικό άνοιγμα των γυμνασίων σε όλη τη χώρα από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 - σε αντίθεση με τα Λύκεια- φαίνεται πως υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα με τα γυμνάσια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και τα οποία, όπως προκύπτει, θα παραμείνουν κλειστά. Όπως μετέδωσε το Mega, πρόκειται για τα γυμνάσια που συστεγάζονται με λύκεια και «μοιράζονται» ίδιους καθηγητές.
Ειδικότερα, το Σάββατο κάποιοι μαθητές Γυμνασίων ενημερώθηκαν πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα από τα σπίτια τους, αφού οι καθηγητές θα πρέπει να διδάξουν με τηλεκπαίδευση, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει και εκείνοι να βρίσκονται στο σπίτι τους. Αυτό συμβαίνει επειδή σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές, για να μπορούν καθηγητές τη μία ώρα να διδάσκουν στα γυμνάσια δια ζώσης και την επόμενη ώρα να διδάξουν μέσω υπολογιστή στους μαθητές του λυκείου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, μέχρι στιγμής, τα γυμνάσια που θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα βρίσκονται στον Άλιμο, το Ίλιον και την Τανάγρα. Παράλληλα, αναμένεται ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιοχές και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.
Σύψας: Δεν θα διστάσουμε να κλείσουμε ξανά τα σχολεία
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε τη βούληση των ειδικών να ζητήσουν εκ νέου το κλείσιμο των σχολείων, αν ανατραπούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε ότι και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής, είχε αποφασιστεί ότι στις κόκκινες περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια, κάτι που θα συμβεί από Δευτέρα και την Αττική. «Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια», διεμήνυσε.
Όπως είπε ο κ. Σύψας, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ή και νωρίτερα. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα», τόνισε. Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ ενός καθολικού lockdown. «Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο εβδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θεωρούνται επιδημιολογικά ασταθείς και σημείωσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.
Γιατί δεν ανοίγουν τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στους λόγους που αποφασίστηκε το άνοιγμα μόνο των Γυμνασίων στις «κόκκινες» περιοχές. Όπως είπε, η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
«Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3%, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε: «Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς.