Άνοιγμα σχολείων 2021: Πρεμιέρα για Γυμνάσια και Λυκεια - Τι ισχύει για τις κόκκινες περιοχές - Τα μέτρα και τα SMS για τις μετακινήσεις
Στις φυσικές τάξεις και τα θρανία επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της επικράτειας, που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους μετά από ένα «διάλειμμα» δυόμιση μηνών.
Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια στις αποκαλούμενες «κόκκινες» περιοχές, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλε-εκπαίδευση και όχι δια ζώσης.
Απαραίτητο είναι το SMS στο 13033 για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο και η σχετική βεβαίωση που έχουν ήδη οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς. Η μετακίνηση για το σχολείο γίνεται με SMS 4 στο 13033.
Τα μέτρα
Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων. Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.
Γυμνάσια που δεν θα λειτουργήσουν στις «κόκκινες» περιοχές
Ένα πρόβλημα ωστόσο που έχει προκύψει με τη λειτουργία ορισμένων σχολείων, αφορά σε Γυμνάσια που συστεγάζονται με Λύκεια. Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, υπήρξαν μαθητές και καθηγητές Γυμνασίων που ενημερώθηκαν πως θα συνεχίσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Αυτό θα συμβεί λόγω της έλλειψης των υποδομών, αφού οι καθηγητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν διά ζώσης τους μαθητές των Γυμνασίων και μετά να πρέπει να διδάξουν μαθητές Λυκείων μέσω τηλεκπαίδευσης.
Έτσι, τα Γυμνάσια στο Ίλιον, τον Άλιμο και την Τανάγρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.
Η ύλη των μαθημάτων, τα διαγωνίσματα, οι βαθμολογίες, οι απουσίες
Ένα από τα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι ο φόρτος των διαγωνισμάτων και ο τρόπος με τον οποίο θα βαθμολογηθούν οι μαθητές.
Για το συγκεκριμένο θέμα, το Υπουργείο Παιδείας, με βάση σχετικές εγκυκλίους, θα εφαρμόσει μια διαδικασία μέσω της οποίας έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, για την περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία διά ζώσης εγκαίρως.
Αυτό σημαίνει πως, οι βαθμολογίες του Α΄ τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοση των μαθητών στην τάξη και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις διά ζώσης.
Όσο για την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας).
Οι επιφυλάξεις της ΟΛΜΕ
Τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν.
«Η αλήθεια είναι ότι, ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου, προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Η ΟΛΜΕ ζητά να γίνονται άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ληφθούν μέτρα «για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς».
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, να αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.