Άνοιγμα σχολείων 10/1: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας - Που διαφωνούν, τι ζητούν [vid]
Άνοιγμα σχολείων 10/1: Τις ενστάσεις των ομοσπονδιών για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου άκουσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την ίδια στιγμή που και η αντιπολίτευση την επέκρινε για τα μέτρα που αποφάσισε.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, από χθες και έως το Σάββατο οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα μπορούν να προμηθεύονται τα πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δύο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.
Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή είχαν χθες το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», οι ηγεσίες των ομοσπονδιών εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς δηλαδή μείωση των μαθητών ανά τμήμα και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν αποκλείεται και η αύξηση των κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς.
Επίσης, εστίασαν στον μεγάλο φόρτο που θα αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί για τη διαχείριση των κρουσμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Ομικρον».
«Γιατί μας καλεί εκ των υστέρων η Υπουργός;»
«Το 50% συν 1 είναι πολιτική απόφαση της Υπουργού. Είναι κάτι που είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, διαφωνούμε πλήρως και δεν καταλαβαίνουμε γιατί το κράτησε», τόνισε πριν τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.
Η συνάντηση μεταξύ της ΟΛΜΕ και του Υπ. Παιδείας «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές μέρες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να ακούσουμε το σκεπτικό της κ. Υπουργού» κατήγγειλε ο κ. Τσούχλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Θα απαιτήσουμε να αλλάξει το 50% συν ένα. Είναι κάτι που η μεγάλη πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων και ειδικών, διαφωνούν πλήρως» είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, σημειώνοντας ότι με την Δέλτα, που ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτική, με 2-3 κρούσματα στο τμήμα, τα παιδιά έτρεχαν να κάνουν ράπιντ τεστ με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το τμήμα, καθώς τα παιδιά ήθελαν να φύγουν από το σχολείο και πολλές φορές οι γονείς την επόμενη, μεθεπόμενη ημέρα δεν έστελναν τα παιδιά τους σχολείο μέχρι να κατασταλάξουν η κατάσταση.
«Η Υπουργός παίρνει μεγάλο ρίσκο»
Την αντίθεσή του στο υγειονομικό πρωτόκολλο του 50%+1 για τα σχολεία εξέφρασε ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Η ΟΛΜΕ διαφωνεί γιατί τα σχολεία ανοίγουν με 50.000 κρούσματα ενώ είχαν κλείσει με 5.000. Διαφωνεί γιατί η Βουλή είχε κλείσει με ένα κρούσμα, ενώ για να κλείσουν τα σχολεία πρέπει να έχουμε 15 κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη Γαλλία το τμήμα κλείνει στους 3 μαθητές για 5 ημέρες».
«Εμείς καταθέτουμε τον προβληματισμό μας, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που έχουν αντίθετη άποψη με το άνοιγμα των σχολείων», τόνισε και έκανε λόγο για παράταση μιας εβδομάδας που έπρεπε να δοθεί.
«Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία επειδή το θέλει η κυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας παίρνει ένα υψηλό ρίσκο για το οποίο θα δείξει η ιστορία τα αποτελέσματα, το 50%+1 δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει», κατέληξε ο κ. Παπαχρήστος.
Παράλληλα, η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή της απόφασης περί της χορήγησης σε εκπαιδευτικούς δύο δωρεάν self tests την εβδομάδα και για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών (ΚΞΓ).
«Με βάση καταγγελίες που έχουμε λάβει από το πρωί, οι εκπαιδευτικοί στους χώρους αυτούς υποχρεώνονται να πληρώνουν τα τεστ. Τα φροντιστήρια και τα ΚΞΓ ξεκίνησαν να λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Στους χώρους αυτούς συναθροίζονται κάθε απόγευμα 65.000 περίπου εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, συχνά σε δύσκολες συνθήκες», ανέφερε η ΟΙΕΛΕ.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας ανήγγειλαν επιστροφή στις τάξεις με self test και διατήρηση του απαράδεκτου “50%+1” για να κλείσει ένα τμήμα. Ουσιαστικά δηλαδή στέλνουν μαθητές και εκπαιδευτικούς πίσω στα σχολεία, όπως ακριβώς τον Σεπτέμβριο».