Άνοιγμα αγοράς Σταμπουλίδης: Στο τραπέζι η πρόταση για click in shop από Δευτέρα 18/1 - Την Παρασκευή οι αποφάσεις
Ειλημμένη φέρεται να είναι η απόφαση της κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η μόνη περίπτωση να μην υλοποιηθεί αυτό, είναι να υπάρξει μια εξαιρετικά αρνητική επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μιλώντας στον Ant1 ο γγ εμπορίου Γ. Σταμπουλίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόταση για λειτουργία από Δευτέρα 18/1 του click in shop, δηλαδή της παράδοσης εντός του καταστήματος για τους κλάδους της ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος και του click away, δηλαδή της παράδοσης εκτός, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους, όπως άλλωστε ίσχυσε για την εορταστική περίοδο. Πρόσθεσε ότι αφορά και τις ατομικές επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα.
Όπως τόνισε ωστόσο ο κ. Σταμπουλίδης, η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί υπόψη της επιστημονικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να δοθεί και από αυτήν, το «πράσινο φως», κάτι το οποίο με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, θεωρείται δεδομένο. Συνεπώς, οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις, αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής.
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η πρόταση είναι να επαναλειτουργήσουν με κανόνες και των καταστημάτων που ήταν ανοιχτά την εορταστική περίοδο, όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κα.
Το θέμα επαναλειτουργίας της αγοράς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (κ.κ. Α. Γεωργιάδης, Ν. Παπαθανάσης, Π. Σταμπουλίδης) με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Καρανίκας, σημείωσε ότι «η αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».
Εμπορικός σύλλογος Αθηνών: Άνοιγμα στις 14/1
Την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» από την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώ σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να επανεξεταστεί η λειτουργία των σχολείων, να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ-μάρκετ και να περιοριστούν οι μετακινήσεις με κωδικό «6» (άθληση).
Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης προτείνει συγκεκριμένα:
- Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο«click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
- Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
Όλα αυτά να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις, (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κλπ, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. 'Αλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.
Ο ΕΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο lockdown εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:
- Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των super markets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
- Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
- Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης«6».
- Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.