Ανοίγει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών bullying - Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου και μίλησε για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών, αναφορικά με τα περιστατικά bullying στα σχολεία.
Αρχικά η Υφυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται στη πραγματικότητα για μια πλατφόρμα με διττή σημασία, αφενός γιατί έχει ρόλο αναφοράς περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και αφετέρου λόγω του ενημερωτικού της χαρακτήρα.
Γονείς και μαθητές έχουν πλέον την δυνατότητα, αν υποπέσει κάτι στην αντίληψη τους ή πολύ περισσότερο αν γνωρίζουν τέτοια περιστατικά να τα αναφέρουν και να να δουν τις περεταίρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν, προκειμένου να διερευνηθεί η εκάστοτε υπόθεση και φυσικά το θύμα να λάβει την απαραίτητη στήριξη. Στο έργο αυτό συνδράμουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εισαγγελείς, ακόμα και τα ίδια τα σχολεία.
Αναφορικά με τον δεύτερο -εξίσου σημαντικό- ρόλο της πλατφόρμας, αυτόν της ενημέρωσης, η κυρία Μιχαηλίδου, εξηγεί ότι εξειδικευμένο υποστηρικτικό υλικό διατίθεται σε γονείς και παιδιά προκειμένου να εξαλειφθεί το αίσθημα του φόβου και να διαχέεται σωστά και με ασφάλεια η πληροφορία.
Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν τα δικαιώματα τους, τον τρόπο που μπορούν να προστατευτούν, ενώ έρχονται σε άμεση επαφή και με τους αρμόδιους φορείς.
Ως προς την διαδικασία πρόσβασης
Έχοντας περάσει το στάδιο του ελέγχου, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει και να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόσβαση γίνεται με την ταυτοποίηση των στοιχείων, τα οποία υπάρχουν ούτως ή άλλως λόγω του «my school», το οποίο ήδη γνωρίζουν και οι γονείς. Στη συνέχεια μέσω ενός υπομνήματος θα περιγράφουν το περιστατικό σχολικού εκφοβισμού με σκοπό να φτάσει στους τελικούς αποδέκτες.
Ποιοι είναι αυτοί;...Η κυρία Μιχαηλίδου εξηγεί ότι οι παραλήπτες έχουν δύο κατευθύνσεις. Από τη μια είναι το ίδιο το σχολείο, δηλαδή ο διευθυντής, ο σύμβουλος σχολικής ζωής (στην περίπτωση Γυμνασίου-Λυκείου), καθώς και οι εκπαιδευτικοί και από την άλλη πλευρά η Διεύθυνση εκπαίδευσης της εκάστοτε περιοχής, η οποία χειρίζεται αποκλειστικά το γεγονός, ετσι ώστε να μην «κουκουλωθεί» το παραμικρό.
Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά με την κοινή καταγγελία;
Η απάντηση είναι απλή, η καταγγελία μπορεί να γίνει και από το ίδιο το παιδί. Δυστυχώς πολλές φορές τα παιδιά, λόγω φόβου, δυσκολεύονται να μοιραστούν το γεγονός με την οικογένεια τους, αν και όπως εξηγεί η Υφυπουργός οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να λειτουργούν ως σύμμαχοι.
Ανώνυμη η επώνυμη καταγγελία;
Σε πρώτη φάση, οι καταγγελίες θα είναι επώνυμες. «Επειδή όμως τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, (1,4 εκατομμύρια παιδιά, 14 χιλιάδες σχολεία, 180.000 εκπαιδευτικοί), είναι σημαντικό να ξεκινήσει το όλο σχέδιο χωρίς «να πέσει το σύστημα», χωρίς δηλαδή να «πληθωριστεί» η πληροφορία» αναφέρει η κυρία Μιχαηλίδου.
Πως μπορεί να προστατευτεί κάποιος από μια πιθανή ψευδή καταγγελία;
Εύλογο είναι το ερώτημα σχετικά με το πώς θα προστατευτώ από τις κακόβουλες καταγγελίες που συχνά κρύβουν προσωπικές αντιπάθειες.
Η Υφυπουργός εξηγεί ότι εκεί έγκειται η σημασία της επώνυμης καταγγελίας, «Επειδή στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμα πως θα λειτουργήσει όλο αυτό, με την επώνυμη καταγγελία- αναφορά στοχεύουμε στο αίσθημα της ευθύνης».
Θα αφορά και περιστατικά εκτός σχολείου;
Η απάντηση είναι ναι, «Όταν ένα παιδί είναι θύμα έξω από το σχολείο ή αντίστοιχα θύτης, θα είναι και μέσα στο σχολείο. Δεν θέλουμε να μπούμε στην λογική ότι επειδή είναι εκτός σχολείου δεν το αναφέρουμε.»