Ανεξήγητο φαινόμενο πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας – Ραντάρ εντόπισε μυστηριώδεις αόρατες φυσαλίδες
Μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες
Ένα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας εντόπισε πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας αόρατες διαστημικές φυσαλίδες, οι οποίες διαθέτουν τέτοια ισχύ σε βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους.
Οι ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος είναι θερμές ζώνες υπερθερμαινόμενου αερίου που σχηματίζονται σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, συνήθως μετά το ηλιοβασίλεμα. Παραμένουν ελάχιστα κατανοητές και, δεδομένου ότι επηρεάζουν τη σύνδεση της Γης με το διάστημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει.
Η ανακάλυψη μιας τεράστιας φυσαλίδας πλάσματος πάνω από την Αίγυπτο δεν αποτελεί είδηση από μόνη της, καθώς σχηματίζονται δεκάδες τέτοιες κάθε χρόνο πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή. Το εντυπωσιακό είναι το σημείο από το οποίο παρατηρήθηκε η φυσαλίδα. Συνήθως, αυτές οι παρατηρήσεις γίνονται από το διάστημα για να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τον όλο τον κόσμο ή από το έδαφος, παρατηρώντας την πλησιέστερη περιοχή της ιονόσφαιρας, ωστόσο, λόγω της καμπυλότητας του εδάφους τα ραντάρ μπορεί να έχουν δυσκολία στην παρατήρηση στόχων κάτω από τον ορίζοντα.
Ωστόσο, ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρουν ότι εντόπισαν τη φυσαλίδα πάνω από την Αίγυπτο από το νησί Χαϊνάν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, περίπου 8.000 χιλιόμετρα μακριά.
H πρωτοποριακή χρήση του radar LARID
Η Κίνα έχει κατασκευάσει το Low Latitude long Range Ionospheric Radar (LARID), ένα σύστημα ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί τις ανωμαλίες που δημιουργούνται από φυσαλίδες πλάσματος.
Όπως ακριβώς μπορούν να σταλούν ραδιοφωνικά σήματα σε όλο τον κόσμο, αντανακλώντας το πλάσμα της ιονόσφαιρας, έτσι και τα σήματα του ραντάρ μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.
Η ικανότητα του LARID έγκειται στο να λαμβάνει πίσω τα σήματα και να τα ερμηνεύει ως τις παραλλαγές που δημιουργούνται από αυτές τις φυσαλίδες πλάσματος. Η εμβέλεια ανίχνευσης του LARID είναι εκπληκτική και φτάνει τα 9.600 χιλιόμετρα, απόσταση που έχει τριπλασιαστεί σε λιγότερο από μισό χρόνο, καθώς βελτιώνεται η απόδοσή του.
Πώς το φαινόμενο μπορεί να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο
Αν και η φυσαλίδα πάνω από την Γκίζα δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη, η παρατήρηση των αλλαγών σε πραγματικό χρόνο από την Κίνα είναι ασύλληπτη εξέλιξη. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η δημιουργία ενός δικτύου ραντάρ όπως το LARID θα μπορούσε να είναι επαναστατική για την παρακολούθηση αυτών των φαινομένων.
«Τα αποτελέσματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατασκευή ενός δικτύου ραντάρ OTH (Over-The-Horizon) σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, το οποίο θα μπορούσε να έχει την ικανότητα να καταγράφει παγκόσμια EPBs σε πραγματικό χρόνο», έγραψαν οι συγγραφείς στο άρθρο τους.
Γιατί οι αόρατες φυσαλίδες επηρεάζουν την καθημερινότητα μας
Οι αόρατες φυσαλίδες πλάσματος αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές, σαν τον καιρό, αλλά επηρεάζονται επίσης από την ηλιακή δραστηριότητα. Η δυνατότητα πρόβλεψης τους, σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η θέση, το μέγεθος και ο χρόνος, θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση μεγάλων διαταραχών που επηρεάζουν τους δορυφόρους.
Η λειτουργία των δορυφόρων είναι απαραίτητη για τις επικοινωνίες, την πλοήγηση και τις οικονομικές δραστηριότητες. Αν και αυτές οι διαταραχές επηρεάζουν ένα μικρό κομμάτι της Γης, υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω της παγκοσμιοποίησης.