Ξάνθη: SOS για τα αδέσποτα - «Τρώνε το ένα το άλλο», λένε οι φιλοζωικές
Για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν 600 αδέσποτα σκυλάκια μίλησε το πρωί της Δευτέρας, η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδεσποτούλια Ξάνθης».
Αρχικά αναφέρθηκε στις επανειλημμένες προσπάθειες της οργάνωσης, τονίζοντας ότι οι δήμοι στους οποίους έχει απευθυνθεί αποποιούνται διαρκώς τις ευθύνες, κάτι που έχει οδηγήσει κυριολεκτικά την κατάσταση στο απροχώρητο.
«Είναι πίσω από το εργοστάσιο της ζάχαρης. 600 σκυλιά, ζώα άγρια που δεν πλησιάζονται» είπε αρχικά η κυρία Ζαφειριάδου και πρόσθεσε «Εμπλέκονται δύο δήμοι και ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον. Έχω αναφερθεί παντού, σε περιφέρεια, δήμους, υπουργείο, βουλευτές, δεν είχαμε άλλο τρόπο».
Παράλληλα η πρόεδρος της οργάνωσης επισήμανε ότι λόγω του επισιτισμού και μπροστά στην ανάγκη της επιβίωσης, τα σκυλιά «κανιβαλίζονται» και τρώνε το ένα το άλλο. Μια κατάσταση που όπως λέει η ίδια δεν μπορούν να ελέγξουν πια και η οποία πλέον θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Αναλυτικά η καταγγελία:
«Στις 25 Ιουλίου 2023 λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Ξάνθης ότι χρειάζεται τη βοήθεια μας για το μεγάλο “πρόβλημα” στον χώρο της χωματερής στην τοποθεσία Δ.Ι.Α.Μ.Α.Θ.
Εκατοντάδες σκυλιά, ενήλικα, κουτάβια, άρρωστα, φοβικά, υποσιτισμένα να είναι έξω και μέσα στο χώρο της χωματερής. Συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε τα σκυλιά, υπογράφοντας μια σύμβαση, με ισχύ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Θα πλήρωναν τα έξοδα των στειρώσεων, εξετάσεων και τροφών.
Εμείς με βοήθεια ειδικού θα τα πιάναμε, θα τα μεταφέραμε στον κτηνίατρο για ότι χρειαζόταν το κάθε ζώο, θα γινόταν επανένταξη και θα πηγαίναμε καθημερινά να τα ταΐζουμε μέχρι να αναλάβουν αυτοί τη σίτιση. Όποιο χρειαζόταν θα παρέμεινε για νοσηλεία.
Η συμφωνία ήταν για 150 σκυλιά. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε κι άλλο πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ζώα. Να σημειωθεί ότι τα σκυλιά στην χωματερή είναι πάνω από 600. Ξεκινήσαμε αμέσως. Χάρη στην βοήθεια των εθελοντών και των μελών του σωματείου μας καταφέραμε να πιάσουμε και να στειρώσουμε αρκετά φοβικά σκυλιά που εμβολιάστηκαν, έγιναν θεραπείες όπου χρειαζόταν, πήραμε αρκετά κουτάβια υπό την φροντίδα μας με δικά μας έξοδα γιατί στην χωματερή δεν είχαν καμία ελπίδα και αναλάβαμε να τους βρούμε οικογένεια.
Όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος και η σύμβαση έληξε όλα πάγωσαν, από τη μεριά του Δήμου Ξάνθης. Για την ακρίβεια ο Δήμος αρνείται να αναλάβει την φροντίδα των ζώων παραπέμποντας μας στον Δήμο Τοπείρου.