«Ανεβαίνω έναν γολγοθά με το long Covid» - Η μαρτυρία της 28χρονης Κατιάνας
Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αction24 και την εκπομπή Action Τώρα παραχώρησε η Κατιάνα Μέκα που νοσεί εδώ και 22 μήνες με σύνδρομο long covid. Η νεαρή κοπέλα ανέφερε πως δεν είναι η μοναδική ασθενής καθώς πολλοί άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως ταλαιπωρούνται για μήνες με επιπλοκές που τους άφησε ο κορωνοϊός. «Η ζωή μου πλέον είναι πλήρως δυσλειτουργική».
Η Κατιάνα Μέκα σχολίασε ότι αντιμετωπίζει πάνω από 50 συμπτώματα ημερησίως «Πέρσι τέτοιο καιρό δεν ήμουν σε τόσο κακή κατάσταση αλλά νόσησα και δεύτερη φορά με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περισσότερο η υγεία μου. Χρειάζομαι τη βοήθεια της μητέρας μου» τόνισε. «Όταν κόλλησα COVID δεν χρειάστηκε να νοσηλευτώ αλλά από τις επιπλοκές χρειάστηκε να μπω στο νοσοκομείο 4 φορές».
«Η ιατρική κοινότητα μας αμφισβητεί»
Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι έντονη κόπωση και κακουχία «Από το 2021 που σταμάτησα να βγαίνω θετική δεν μπορούσα να ανέβω μια σκάλα, ένιωθα ότι είμαι συνεχώς μεθυσμένη. Δεν καταλάβαινα που πατάω και που βρίσκομαι. Ταχυκαρδίες, πόνο στο στήθος, δύσπνοια». Μάλιστα ανέφερε ότι πλέον έχει υπερευαισθησία τόσο στο φως όσο και στους ήχους ενώ αποκάλυψε ότι πρόσφατα διαγνώσθηκε με σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας κάτι που συνηθίζεται στους ασθενής με long covid.
Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφέρει ότι όταν νόσησε ήταν πλήρως εμβολιασμένη και δεν είχε κανένα πρόβλημα ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ευθύνεται το εμβόλιο για την κατάσταση της υγείας της. Ωστόσο, εμφανώς δυσαρεστημένη, σχολίασε το γεγονός ότι τόσο εκείνη όσο και αρκετοί άλλοι ασθενείς που αντιμετωπίζουν long covid έχουν αμφισβητηθεί από την ιατρική κοινότητα.
Καλεσμένος της εκπομπής ήταν και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος σχολιάζοντας την κατάσταση της υγείας της νεαρής κοπέλας ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των ασθενών με long covid. «Yπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν ταλαιπωρηθεί για μεγάλο διάστημα». Μάλιστα τόνισε ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τους μηχανισμούς που θα μπορέσουν να προσφέρουν θεραπεία στους ασθενείς.
Ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε 5 δις. δολάρια για την έρευνα αντιικών φαρμάκων όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η Κατιάνα προσέθεσε ότι «η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται στη φάση του trial and error. Οι γιατροί δεν ξέρουν που να στοχεύσουν».