Ανεργία - απασχόληση: Οι δύο απειλές για την οικονομία
Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η σημαντική αύξηση κατά 220.000 άτομα που εμφάνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας μέσα σε ένα χρόνο.
Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τη λεγόμενη «κρυφή ανεργία» που αποτελείται από όσους βρέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού είτε γιατί τέθηκαν για πολλούς μήνες σε αναστολή σύμβασης, είτε γιατί είναι εποχικά εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται.
Μάλιστα, για τον υψηλό κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, παράλληλα με την περιορισμένη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και τη μεγάλη απόκλιση της απασχόλησης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προειδοποιεί και η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) .
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία Μαρτίου, τα άτομα εκείνα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή "άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού", δηλαδή τα άτομα τα όποια ούτε εργάζονται, αλλά ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.477.133, σημειώνοντας αύξηση κατά 219.395 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (ποσοστό αύξησης ίσο με 6,7%) και κατά 29.325 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (ποσοστιαία αύξηση κατά 0,9%).
H φθίνουσα απασχόληση με την παράλληλη αύξηση της ανεργίες αναδεικνύονται σε αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για πρώτη φορά μέσα στην πενταετία 2017 - 2021 ο αριθμός των απασχολούμενων για τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στη χώρα μας κάτω από το όριο των 2,7 εκατομμυρίων ατόμων. Παράλληλα για πρώτη φορά, τουλάχιστον για το ίδιο διάστημα, το ποσοστό τη ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε σε ετήσια βάση (σύγκριση Μαρτίου με Μάρτιο προηγούμενου έτους), ενώ τα προηγούμενα χρόνια έβαινε σταθερά μειούμενο.
Με βάση τις εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις απασχόλησης και ανεργίας για τον Μάρτιο του 2021 που ανακοινώθηκαν από τη ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2021 ανήλθε σε 16,3%, έναντι του διορθωμένου προς τα άνω 16,1% τον Μάρτιο του 2020 και του διορθωμένου προς τα άνω 16,6% τον Φεβρουάριο του 2021. Όπως επισημαίνεται σχετικά από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον μήνα Μάρτιο η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο σύνολο της χώρας.
Όσον αφορά στον αριθμό των απασχολούμενων, αυτοί κατήλθαν σε 3.679.530 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 217.335 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (-5,6%) και κατά 13.614 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 (-0,4%). Σημειώνεται δε ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Οι άνεργοι στη χώρα ήταν τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς 714.779 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 32.081 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 (σε ποσοστό, μείωση κατά 4,3%) και κατά 18.384 άτομα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2021 (προκύπτει δηλαδή μια ποσοστιαία μείωση μέσα σε έναν μήνα κατά 2,5%).