Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στα νοσοκομεία 1.700 εργαζόμενοι μετά από 16 μήνες
Σημαντική ενίσχυση έρχεται στα δημόσια Νοσοκομεία από σήμερα Δευτέρα 2/1/23 με την επιστροφή στην εργασία 1.700 υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και λοιπού προσωπικού) που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.
Την επιστροφή των ανεμβολίαστων κατά του κορονοϊού υγειονομικών αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.
Η απομάκρυνσή τους -εξαιτίας της άρνησής τους να υποβληθούν σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού- τους είχε κρατήσει εκτός Νοσοκομείων για 16 ολόκληρους μήνες.
Όσοι έμειναν 16 μήνες εκτός ΕΣΥ θα λάβουν αναδρομικά μισθούς από 14.4.2022 σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ και όχι για το σύνολο του διαστήματος που βρέθηκαν εκτός εργασίας δηλαδή από 1.9.2021.
Ταυτόχρονα θα τους επιστραφεί το σύνολο των μισθών τους, που είχε παρακρατηθεί κατά το επίμαχο διάστημα:
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος: «Είναι όμως άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα».
Το μέτρο της αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, αφορούσε μέχρι σήμερα 7.000 υγειονομικούς (Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ), όμως, στην πραγματικότητα σε προσωρινή παύση καθηκόντων βρίσκονταν κατά διαστήματα περίπου 2.000 υγειονομικοί, αφού οι υπόλοιποι εργάζονταν με πιστοποιητικά νόσησης. Αρχικά για διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσησή τους και αργότερα έξι μήνες μετά την επίδειξη του θετικού PCR τεστ.
Έτσι, σε πραγματικούς αριθμούς από το σύνολο των ανεμβολίαστων υγειονομικών, εκτός δημοσίων Νοσοκομείων έμεναν κατά διαστήματα περίπου 300 γιατροί, 2.700 νοσηλευτές και 4.000 διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Το τελευταίο διάστημα οι υγειονομικοί σε αναστολή ήταν περίπου 2.000 άτομα συνολικά.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιστροφής
Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιστροφής τόσο των ανεμβολίαστων υγειονομικών (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι) όσο και των ανεμβολίαστων γιατρών καθορίστηκε και έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση μετά από τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Η επιστροφή γίνεται με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε:
Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Πάντως η κυβέρνηση σκοπεύει να παρακολουθεί στενά την τήρηση των μέτρων καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και η μη τήρηση θα συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα.