Ανδρουλάκης: Κέρδη από τη μάχη της Βουλής και σαφείς διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για «κοινοβουλευτική νίκη» και στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν τις επόμενες πρωτοβουλίες για ισχυρότερη πίεση στην κυβέρνηση.
Απολύτως ικανοποιημένοι από την πορεία της πενθήμερης συζήτησης επί του προϋπολογισμού και τους βουλευτές που πήραν τον λόγο, κυρίως όμως από την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι στην Χαριλάου Τρικούπη, που αν κάτι υπόσχονται για το μέλλον, είναι ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και ακόμα περισσότερες προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Εκτιμούν εξάλλου, ότι είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, που έχει προοδευτικό πρόσημο και φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Κοινοβουλευτική νίκη με σαφείς διαχωριστές γραμμές
Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αργά χθες το βράδυ, σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, απαντώντας ουσιαστικά στον πρωθυπουργό, μια και ο Κανονισμός της Βουλής στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, δεν επιτρέπει δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.
«Το ΠΑΣΟΚ σήμερα πέτυχε μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη», είπε, εκτιμώντας ότι ενώ επί δύο χρόνια ο πρωθυπουργός έκανε τον «Πόντιο Πιλάτο» μπροστά στην κερδοσκοπία των τραπεζών, αίφνης χθες, μετά από την δεκαπενθήμερη πίεση του ΠΑΣΟΚ και τις συνεχείς του προτάσεις, ανακοίνωσε έστω και κάποια δειλά μέτρα. «Εμείς θα συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο της παραγωγικής, ουσιαστικής αντιπολίτευσης που θα οδηγεί την κυβέρνηση να βρίσκεται πάντα προ των ευθυνών της», είπε.
Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, η σκληρή αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη χθες στη Βουλή κατέδειξε τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές των δύο υπαρκτών διαφορετικών κυβερνητικών προτάσεων τόσο για την Οικονομία και το Παραγωγικό Μοντέλο της χώρας, όσο κυρίως για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας στην χώρα. Πολλώ δε μάλλον, υποστηρίζουν ότι κατέδειξε την κοινοβουλευτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ που εδώ και ενάμισι μήνα, θέτει κατά τους ίδιους την ατζέντα και στην κυβέρνηση, εξαναγκάζοντας την τελευταία να ακολουθεί.
Για το ΠΑΣΟΚ, όσα έγιναν χθες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αναγκάζεται άρον – άρον» να πάρει πρωτοβουλίες στο θέμα των τραπεζών, μετά από την πίεση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Θυμίζουν εξάλλου, την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης στο θέμα της ένταξης των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά όταν το πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και η ... «κωλοτούμπα» της λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν αίφνης αντελήφθη την κοινωνική αδικία να εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς οι νοσηλευτές των ιδιωτικών κλινικών, όχι όμως και οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ.
Και παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να καταγράφουν ένα προς ένα τα «όχι» της κυβέρνησης στις προτάσεις τους, αποδίδοντάς της ...δυσκολία στο να κάνει δεκτή κάποια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν παρά να ...χαιρετίσουν το γεγονός, πως έστω και με καθυστέρηση, και έστω παρουσιάζοντάς τα ως δικές τις πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει κάποια μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη στέλνουν το μήνυμα ότι όσα έγιναν στον Προϋπολογισμό είναι μόνο η αρχή. Για του λόγου το αληθές, σημειώνουν με έμφαση ότι το κοινοβουλευτικό πρέσινγκ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και δη από το νέο έτος, αφού σε λίγες μέρες, η Βουλή αναμένεται να κλείσει για τις Γιορτές.
«Κλειστά χαρτιά» κρατά το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΠτΔ
Αυτό το θέμα που δεν έχουν σκοπό να ανοίξουν ακόμα, είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ονοματολογία γύρω από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι αφενός άκαιρη, αφετέρου προσβλητική για την εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να περιμένουν τον πρωθυπουργό να ανοίξει το ζήτημα, προτείνοτας πρώτος πρόσωπο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. Έτσι, θα είναι σε θέση να καταλάβουν ποιους έχει σκοπό να «δυσκολέψει» με την πρότασή του και ποιους επιθυμεί να διευκολύνει. Αν δηλαδή θα ακολουθήσει την πεπατημένη να προτείνει πρόσωπο από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, επιδιώκοντας συναινέσεις στο Κέντρο ή και αριστερότερα, ή αν θα ρίξει γέφυρες προς τα κόμματα στα δεξιά του. Και αναλόγως, θα κινηθούν στη συνέχεια...