Ανδρουλάκης: «Φρένο» στις συνεργασίες και νέο μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για «καθαρή γραμμή»
Ο κ.Ανδρουλάκης δεν δίστασε να αποδοκιμάσει δηλώσεις στελεχών του περί συνεργασίας με κόμματα της αριστεράς, στέλνοντας δεύτερο εσωκομματικό μήνυμα εντός λίγων ωρών για το κοινό πολιτικό στίγμα που πρέπει να εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη.
Τέλος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από τις πιθανές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά, επιχείρησε να βάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξηγώντας αναλυτικά την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. «Η στρατηγική μας είναι η αυτόνομη πορεία. Είμαστε δεύτερο κόμμα και θα αγωνιστούμε να γίνουμε πρώτο», είπε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όσα είπε μιλώντας στο Action 24, τα σενάρια κυβέρνησης μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές έχουν ως εξής : είτε θα έχει αυτοδυναμία η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ, ή αυτά τα δύο κόμματα θα συνεργαστούν με άλλα, μικρότερα κόμματα. Όσο για το ποια θα ήταν αυτά τα μικρότερα κόμματα, με τα οποία θα συνεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος επέμεινε ότι αυτό θα το λύσει η λαϊκή ετυμηγορία.
«Με τα κόμματα που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός το 2027», είπε, εξηγώντας πως δεν μπορεί κανείς να πει από τώρα, τη στιγμή που τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο 31% που είχε πολύ πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει τη διαφορά με σήμερα, κυρίως όμως για να εξηγήσει πως είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς από τώρα τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων σε τρία χρόνια. «Φιλοδοξώ το κόμμα μου να είναι πρώτο», επανέλαβε πολλές φορές, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει στο εξής και της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθεί. Από εκεί και πέρα, «ο λαός θα ψηφίσει, θα δούμε ποια κόμματα θα είναι στη Βουλή, τα προγράμματα και τις ιδέες τους, και έτσι, δημοσίως και όχι στο παρασκήνιο, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία, θα πορευτούμε», είπε.
«Άστοχες» οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε τον ντόρο που έγινε γύρω από κάποιες δηλώσεις στελεχών του κόμματός του, σε αστοχία εκ μέρους τους, αλλά και σε ‘προπαγανδιστικό μηχανισμό’ εκ μέρους της ΝΔ.
«Πολλές φορές γίνεται μία άστοχη δήλωση και δημιουργείται ένα θέμα. Πολλές φορές γίνεται αυτό στην πολιτική. Όμως εδώ, δε βλέπω να γίνεται κάτι αντίστοιχο με τα άλλα κόμματα», είπε, θυμίζοντας ότι στα μέσα Δεκεμβρίου στέλεχος της ΝΔ είπε ότι είναι ‘καλοδεχούμενοι’ οι Σπαρτιάτες, αλλά δεν έγινε κανένας ντόρος. Ακόμα και όταν ο πρωθυπουργός είπε δημόσια ‘όχι’ σε συνεργασία με δεξιότερα της ΝΔ κόμματα, τρία στελέχη του κόμματός του βγήκαν και είπαν ότι εκείνα θα ήθελαν μία τέτοια συνεργασία. Και όμως, δεν έγινε θέμα.
Αντίθετα, μία δήλωση για το ΠΑΣΟΚ αρκούσε για να γίνει πρώτο θέμα. Απαντώντας ακόμα και στα περί συνεργασίας με κόμματα της δραχμής, αναρωτήθηκε αν υπήρξε ποτέ δική του κίνηση που θα οδηγούσε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Απαντώντας πως δεν υπήρξε, υποστήριξε πως αντίθετα, ο κ.Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τον κ.Βελόπουλο, τον οποίο περιέγραψε ως δραχμιστή, για να αλλάξει το ΔΣ της ΑΔΑΕ σε μία νύχτα, ενώ τον προϋπολογισμό που έφερε στη Βουλή, τον στήριξαν τρεις πρώην οπαδοί του Κασιδιάρη, όπως περίπου χαρακτήρισε τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες και ψήφισαν ‘ναι’ στον προϋπολογισμό.
Στόχος η πολιτική αλλαγή
Κληθείς να απαντήσει πάντως, αν τα στελέχη του κόμματός του που έκαναν τις επίμαχες δηλώσεις μπορεί να τις έκαναν επίτηδες, ίσως και για να τον ‘κοντύνουν’ πολιτικά και αν επίκεινται μέτρα σε περίπτωση που αυτές επαναληφθούν, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως ήταν απλώς άστοχες δηλώσεις.
«Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτόνομη και στόχος μας είναι να γίνουμε πρώτο κόμμα», επανέλαβε. «Με αυτή τη στρατηγική θα προχωρήσουμε και με αυτή θα νικήσουμε», είπε, εξηγώντας ότι στόχος του δεν είναι απλά να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγη, άρα «μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική, δημοκρατική, προοδευτική, θεσμική». Πρόσθεσε δε, ότι θα συνεργαστεί με όσους μπορούν να υπηρετήσουν αυτά τα ιδανικά.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών του κόμματός του τους τελευταίους δύο μήνες, που είχαν θετικό αποτέλεσμα για τον κόσμο, από τις τράπεζες και τα ασφάλιστρα, ως τα βαρέα ανθυγιεινά και το ελβετικό φράγκο και απευθύνθηκε εκ νέου σε όλο τον λαό, από τη στιγμή που «η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς», όπως είπε, δείχνοντας προς την ακρίβεια που πήρε την ανιούσα σε όλα τα επίπεδα.
Ο Γιαννίτσης δείχνει πώς θέλω να κυβερνήσω…
Επέμεινε δε, στη θεσμικότητα που επέδειξε το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά τόσο στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και σε εκείνο του Προέδρου της Βουλής και επανέλαβε ότι ο συμβολισμός στο πρόσωπο του Τάσου Γιαννίτση, έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουν στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσουν.
«Θέλουμε να κυβερνήσουμε την Ελλάδα, με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και με το βλέμμα στο μέλλον», είπε, αντιπαραθέτοντας την υποψηφιότητα Γιαννίτση, με εκείνη του Κώστα Τασούλα, που «την τελευταία του μέρα ως Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε τέσσερα πράγματα που αφορούν όλα στην εκλογική του περιφέρεια», επιδεικνύοντας μία βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία κατά τον ίδιο και με το Μέγαρο Μαξίμου να μη λέει κουβέντα για το θέμα.