Ανδρέας Πάτσης: Στον Εισαγγελέα Εφετών τον παραπέμπει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες - Ανοίγει θέμα έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα
Σωρεία παραβάσεων φέρεται να εντόπισε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Παππαδάς στη δήλωση πόθεν έσχες του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Πάτση σύμφωνα με το πόρισμα που παρέθεσε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Για το λόγο αυτό ζητεί την παραπομπή της υπόθεσης στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, όπως επίσης και να σταλούν τα πρακτικά στον Γενικό Επίτροπο της Συνέλευσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Παράλληλα η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να ζητήσει την άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του κ. Πάτση, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητά του σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα καθώς και η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και την αποστολή των σχετικών ευρημάτων στα αρμόδια όργανα.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, τα ευρήματα θα αποσταλούν και στο γενικό επίτροπο της επικρατείας του Ελεγκτικού συνεδρίου για καταλογισμό και τυχόν επιστροφή ποσών στο Δημόσιο εφόσον μετά από την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου.
Ως εκ τούτου, ανοίγει πλέον και ζήτημα έκπτωσης από το βουλευτικό του αξίωμα.
Οι παραβάσεις
Με βάση την εισήγηση που δέχθηκε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούν:
«Από τα ευρήματα του ελέγχου μας επί των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων έως τα στοιχεία που κατατέθηκαν με την ΔΠΚ 2021 (χρήση 2020), αλλά και σε συνδυασμό με τις καταγγελίες και τα όσα έχουν αναγραφεί στον Ημερήσιο Τύπο, έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
- Διαπιστώθηκαν ανακρίβειες, ως ανωτέρω, στα δηλωθέντα ακίνητα, στα εισοδήματα της νυν συζύγου του υπόχρεου και στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
- Διαπιστώθηκε έλλειψη παραστατικού στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
- Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση συνολικής περιουσίας.
- Διαπιστώθηκε αύξηση των εισοδημάτων στην ΔΠΚ 2021 (Χρήση 2020) από μερίσματα και τόκους τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
- Διαπιστώθηκε η συμμετοχή του υπόχρεου σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό κατά παράβαση του άρθρου 8 ν.3213/2003.
- Διαπιστώθηκε συμμετοχή της νυν συζύγου του υπόχρεου σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία έχει ιδρυθεί το έτος 2019, ήτοι πριν από την ημερομηνία τέλεσης γάμου με τον υπόχρεο.
Και σημειώνεται στην εισήγηση:
«Κατόπιν των ανωτέρω, ο έλεγχος προτείνει να αρθούν όλα τα απόρρητα προκειμένου να διερευνηθεί η εν γένει δραστηριότητα του υπόχρεου και κυρίως η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας ή προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών με το Ελληνικό Δημόσιο, των οποίων ο έλεγχος, επί του παρόντος, είναι ανέφικτος χωρίς την άρση των απορρήτων».