Ανδρέας Ξανθός: “Ακραία συνδικαλιστική καταγγελία” αυτή της ΠΟΕΔΗΝ για τις VIP – ΜΕΘ"
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μίλησε στην ΑΥΓΗ και απάντησε στην κριτική που δέχτηκε, ενώ τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ανεπάρκεια των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Καλεί, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να σταματήσει να παριστάνει τον επιδημιολόγο και να ακούσει τους ειδικούς. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ και για την επιλογή να μην αξιοποιηθούν ο ιδιωτικός τομέας και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και για το γεγονός, όπως τονίζει, ότι έθρεψε ακραία στοιχεία που εκφράζονται μέσω των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος».
* Δεχτήκατε έντονη κριτική για την τοποθέτησή σας που αφορούσε τη διάκριση ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ. Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις που δεχτήκατε, ακόμα και εντός των τειχών;
Με ξένισε η απρόσμενα τοξική και συντονισμένη επίθεση, που δεν είχε καμιά σχέση με συντροφική κριτική και αριστερό ήθος. Προφανώς το «ατόπημα», δηλαδή η τήρηση απόστασης από μια ακραία συνδικαλιστική καταγγελία, δεν δικαιολογεί αυτή την ανθρωποφαγική διάθεση. Ας μείνουμε στην πρόσφατη συλλογική μας δέσμευση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιες αθλιότητες εναντίον κανενός στελέχους ή μέλους του κόμματος. Ειδικά στην πορεία προς το συνέδριο.
* Ζητήσατε εξηγήσεις για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, άρα συμφωνείτε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχει πρόβλημα αδιαφάνειας στη διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα εξουσίας που ακόμα και τη σειρά εμβολιασμού φρόντισε να παρακάμψει για χάρη «ημετέρων». Οι «σκιές» μπορούν να εκλείψουν μόνο με αδιαμφισβήτητα ιατρικά κριτήρια προτεραιοποίησης των ασθενών, τα οποία το ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ και οι διευθυντές των ΜΕΘ θα τηρούν απαρέγκλιτα.
* Τελικά ποιο είναι το μείζον πρόβλημα με τις ΜΕΘ;
Είναι η ανεπάρκεια των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Η οποία είναι όντως διαχρονική, αλλά βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό επί ΣΥΡΙΖΑ (από 440 το 2015 φτάσαμε τις 560 το 2019) εν μέσω Μνημονίων και χωρίς να υπάρχει πανδημία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, όταν απομονώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, δεν πρόσθεσε ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι Εντατικής.
Προφανώς η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Η σύγκριση όμως δεν μπορεί να γίνεται ανάμεσα σε ανόμοιες περιόδους. Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τον κόσμο όταν λέει ότι τριπλασίασε τις ΜΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι αναγκάστηκε να αναπτύξει νέες ΜΕΘ, όπως έγινε σε όλες τις χώρες του κόσμου, και κυρίως μετέτρεψε σε ΜΕΘ προϋπάρχουσες ειδικές μονάδες (στεφανιαίες, εγκαυμάτων, καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές) ή αίθουσες χειρουργείων και ανάνηψης.
Η «αλχημεία» ολοκληρώθηκε με την προσθήκη στον συνολικό «λογαριασμό» περίπου 250 διαθέσιμων κλινών του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, που υπήρχαν πάντα (και επί ΣΥΡΙΖΑ). Το μείζον πρόβλημα είναι ότι οι επιπλέον κλίνες δεν στελεχώθηκαν ποτέ με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και αρκετές θα πάψουν να υπάρχουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων και οδηγηθήκαμε στην τραγωδία των δεκάδων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τη ζωή. Ούτε στο ευαίσθητο πεδίο των ΜΕΘ λοιπόν υπάρχει success story. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί αποτρέψιμοι θάνατοι, οδύνη και αγανάκτηση. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στον δημόσιο λόγο. Για να περιφρουρήσουμε το δημόσιο σύστημα και τους λειτουργούς του από την ανυποληψία και την κοινωνική κατακραυγή.
* Με δεδομένο ότι έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν εκτός εντατικής και σχεδόν 100 νεκρούς την ημέρα, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για αυτή την εξέλιξη;
Οι πολιτικές ευθύνες για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ και για την εγκληματική επιλογή να μην επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και να μην αξιοποιηθούν στο έπακρο τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι τεράστιες. Η κυβέρνησε άφησε το ΕΣΥ να καταρρεύσει και τα δημόσια νοσοκομεία να ζήσουν συνθήκες «ιατρικής πολέμου», για να τα έχει καλά με τους κλινικάρχες. Δεν είναι ανικανότητα, είναι ιδεοληψία και επιρροή συμφερόντων.
* Να πάμε στα υπόλοιπα θέματα της πανδημίας. Βλέπουμε τους επιδημιολογικούς δείκτες να μην μειώνονται. Ειδικά ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να κινείται ημερήσια γύρω από τους 100. Αντιστρέφεται αυτή η κατάσταση, έστω και τώρα;
Έχουμε τάσεις επιδείνωσης και όχι υποχώρησης της πανδημίας. Στην Ευρώπη φαίνεται αυτό να έχει συνειδητοποιηθεί, υπάρχει εγρήγορση και προετοιμασία των συστημάτων Υγείας εν όψει πέμπτου επιδημικού κύματος, η αυξανόμενη επιρροή της «μετάλλαξης Ο» έχει σημάνει συναγερμό, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο: η εκτίμηση της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2022, είναι ότι «η πανδημία φεύγει - η κανονικότητα και η ανάπτυξη έρχονται»!
Για να σωθούν ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ και η κοινωνία χρειάζεται έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα, καλύτερη προνοσοκομειακή διαχείριση των κρουσμάτων, στήριξη των δημόσιων δομών και του ηθικού των ανθρώπων, επιμερισμός περιστατικών Covid και στα ιδιωτικά - στρατιωτικά νοσοκομεία και, φυσικά, επιτάχυνση των εμβολιασμών.
* Μία σημαντική παρακαταθήκη της θητείας σας στο υπουργείο Υγείας ήταν οι τομές που έγιναν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντιθέτως, ο Θάνος Πλεύρης φαίνεται να αντιμετωπίζει διαφορετικά το συγκεκριμένο κομμάτι. Πού πιστεύετε ότι στοχεύουν τα νομοσχέδια για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή;
Οι «τροχιοδεικτικές βολές» του υπουργού Υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το σχέδιο είναι να δοθεί «ζωτικός χώρος» του ΕΣΥ σε επιχειρηματίες Υγείας και μάλιστα στο πιο ιδιωτικοποιημένο τμήμα του, που είναι η ΠΦΥ. Η «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα οδηγήσει σε μετακύλιση κόστους στην τσέπη των ασφαλισμένων (ήδη στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση παροχών του ΕΟΠΥΥ κατά 245 εκατ. ευρώ) και ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς Υγείας.
* Μία σειρά από παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει πολύ έντονη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και την επιστήμη. Παράλληλα βλέπουμε φαινόμενα όπως τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Ποια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα;
Έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι ευθέως ανάλογη του βαθμού αξιοπιστίας των κυβερνήσεων και των μέτρων κοινωνικής συνοχής που λαμβάνουν. Η κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», αυτόν τον σκληρό πυρήνα του εθνολαϊκισμού, της θρησκοληψίας και της Ακροδεξιάς, με τον οποίο η Ν.Δ. βρέθηκε μαζί στους δρόμους για το «Μακεδονικό». Το ποιος έχει σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης με αυτόν τον χώρο είναι γνωστό.
* Το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σχετική άνοδο των εμβολιασμών, όχι όμως αυτή που αναμενόταν -μετά και τα μέτρα της κυβέρνησης. Πού οφείλεται αυτό και πώς θα σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί;
Χρειάζεται αξιόπιστο restart του εμβολιαστικού προγράμματος, με έμφαση στην πειθώ και όχι στον τιμωρητισμό. Η κυβέρνηση «πληρώνει» την αμετροέπειά της και την προσπάθεια να βγάλει «πολιτική υπεραξία» από τον εμβολιασμό. Υποτιμώντας την ανάγκη συνοδών μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ.
Χαριστική βολή στην αξιοπιστία του Μητσοτάκη η έρευνα Τσιόδρα - Λύτρα
Η επιστημονική κοινότητα της χώρας, με έγκυρες μελέτες και δημόσιες τοποθετήσεις, έδωσε τη «χαριστική βολή» στην αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη. Αποδείχθηκε και με ερευνητικά δεδομένα αυτό που έχει καταλάβει εδώ και καιρό όλος ο κόσμος: ότι το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε και δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για τις «αιχμές» των επιδημικών κυμάτων. Ειδικά στα πεδίο των ΜΕΘ, παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών στελεχών. Και παρά τις προσβλητικές για τους επιστήμονες και την κοινή λογική αναφορές του πρωθυπουργού.
Ας σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον επιδημιολόγο και τον εντατικολόγο, ας ακούσει τις προγνώσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών και ας πάρει, έστω και τώρα, τα ενδεδειγμένα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνουν όρθια το ΕΣΥ και η κοινωνία.