«Θα γραφτούν βιβλία για την ιστορία αυτή»: Έκρηξη Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου
Για τις 5 Απριλίου διακόπηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, ώστε να συνεχιστεί η εξέταση του Μάνου Δασκαλάκη παρουσία της 35χρονης αλλά και του συνηγόρου της.
Ο συνήγορος της Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ζήτησε από το δικαστήριο να διακόψει τη συνεδρίαση ώστε να μπορεί να παρασταθεί στην κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη, καθώς σήμερα συνεχίζει την αγόρευση του στη δίκη για την Τζωρτζίνα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «σκάνδαλο» να δικάζεται η εντολέας του για το ίδιο αδίκημα «συγχρόνως σε δύο δικαστήρια».
Όπως ανέφερε ο συνήγορος στο δικαστήριο «ενώ ακούγατε την αγόρευσή μου από τη δίπλα αίθουσα, αποφασίσατε να συνεχίσετε την εξέταση του μάρτυρα Δασκαλάκη (σ.σ.: εννοεί χωρίς την κατηγορουμένη και τον συνήγορό της παρόντες). Θα σας παρακαλέσω για να μη διακοπεί η διαδικασία να μου επιτρέψτε να εξετάσω κι εγώ τον κ. Δασκαλάκη. Είμαι στη διπλανή αίθουσα και την υπερασπίζομαι. Θα γραφτούν βιβλία για την ιστορία αυτή».
Την αποδοχή του αιτήματος του κ. Κούγια ζήτησε η εισαγγελέας Έδρας ώστε να εξεταστεί ο Μάνος Δασκαλάκης από τον συνήγορο σε άλλη δικάσιμο. Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της σημερινής συνεδρίασης.
Σημειώνεται πως η δίκη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας οδεύει προς το τέλος της καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κουγιας ολοκληρώνει την αγόρευση του και θα ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να βγει την επόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου.
Μήνυση Πισπιρίγκου στη συνήγορο Δασκαλάκη
Ο συνήγορος της κατηγορουμένης δήλωσε στο δικαστήριο πως η Πισπιρίγκου υποβάλλει μήνυση κατά της Εύας Αμπάζη, διορισθείσας από το δικαστήριο, δικηγόρου του πατέρα των τριών κοριτσιών Μάνου Δασκαλάκη, σχετικά με το αίτημα για μέτρα προστασίας από την κατηγορουμένη, που υπέβαλε νωρίτερα στο δικαστήριο η συνήγορος.
«Η κατηγορουμένη μηνύει τη συνήγορο του κ. Δασκαλάκη. Ακούστηκε εδώ το εξής συκοφαντικό, ότι δήθεν η κυρία κατηγορούμενη με τα προβλήματα υγείας που έχει, με 6 αστυνομικούς να τη φυλάνε, επιτέθηκε σε έναν ογκώδη άνθρωπο. Θα βγει από το παράθυρο του Κορυδαλλού να επιτεθεί στον Δασκαλάκη; Τη μηνύει για συκοφαντική δυσφήμηση», ανέφερε ο κ. Κούγιας προκαλώντας την αντίδραση της κ. Αμπάζη, η οποία δήλωσε πως επιφυλάσσεται να υποβάλει μήνυση και αυτή κατά της πλευράς της κατηγορουμένης.
Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη
(Δασκαλάκης συνέχεια κατάθεσης): Δεν ήμουν στο σπίτι, αυτά που θα σας πω είναι από όσα μου έχει πει η κατηγορούμενη. Ήταν ενάμιση-δυο χρονών. Είχε έρθει ένας άνθρωπος από το Χαμόγελο του Παιδιού. Είδε το παιδί, δεν είχε κάτι και έφυγε. Κάποιος είχε κάνει καταγγελία για ξυλοδαρμό.
Δεν πήραμε κάποιο τηλέφωνο στο Χαμόγελο του Παιδιού. Δεν μας προβλημάτισε γιατί είχαμε κόντρα με μια από τη γειτονιά...
Πρόεδρος: Συνδέετε τους χωρισμούς με τους θανάτους;
Δασκαλάκης: Πλέον ναι. Σχετικά με τη Μαλενα, θα έμενα στην Πάτρα και θα είχα το πεδίο ελεύθερο.
Εισαγγελεας: Όλο αυτό το διάστημα που γεννιέται η Ίριδα και από τότε που απεβίωσε, εσείς διαμένατε στο σπίτι κυρίως βραδινές ώρες.
Δασκαλάκης: Γύρναγα αργά στο σπίτι μπορεί και στις 5 το πρωί μπορεί και στις 3. Ήμουν σε μεταφορική εταιρεία.
Εισαγγελέας: Υπήρχε περίπτωση το μωρό να κοιμάται 12 ώρες και να μην ελεγχθεί;
Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση.
Εισαγγελέας: Υπήρχε περίπτωση να μην ανοίξετε την πόρτα να δείτε αν είναι σκεπασμένο;
Δασκαλάκης: Καταρχήν θα έμπαινα εγώ σίγουρα όταν θα γύριζα, για την περίοδο που ήμουν σπίτι εννοώ. Το πολύ να περάσουν 4-5 ώρες.
Εισαγγελέας: Η καθημερινότητα του παιδιού ποια ήταν αν ξυπνούσε 7:30 τι γινόταν;
Δασκαλάκης: Αν ήταν για την πιπίλα θα ξύπναγε πάλι μετά από 2 ώρες το πολύ.
Εισαγγελέας: 11:30 θα ξύπναγε αν είχε ξυπνήσει νωρίτερα;
Δασκαλάκης: Αν είχε πιει το γάλα του.
Εισαγγελέας: Γινόταν έλεγχος στο δωμάτιο έτσι;
Δασκαλάκης: Από την κατηγορούμενη από όσο ξέρω
Εισαγγελέας: Και εσείς στις αρχικές καταθέσεις και η αδελφή της λέγατε ότι δίναμε το πανάκι για να παίζει.
Δασκαλάκης: Το πανάκι ήταν σε καθημερινή βάση το παιχνίδι του
Εισαγγελέας: Γιατί να αφήσει η κατηγορούμενη πανάκι μέσα στην κούνια αν η ίδια το είχε τοποθετήσει στο στόμα του μωρού; Θα μπορούσε η κατηγορούμενη να διακρίνει το αίμα; Θέλω να μου περιγράψετε τις συνθήκες φωτισμού.
Δασκαλάκης: Πάντα μέχρι να ξυπνήσουν τα παιδιά το παντζούρι ήταν κλειστό. Σε καμία περίπτωση δεν άνοιγε το φως γιατί θα ξυπνούσε η Τζωρτζίνα.
Εισαγγελέας: Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι μετά το Καραμανδάνειο η κατηγορούμενη γονάτισε στην κούνια και άρχισε να κλαίει. Εσείς εντοπίσατε το πανάκι να είναι τοποθετημένο εκεί; Εσείς το πιάσατε πρώτα στα χέρια;
Δασκαλάκης: Εγώ
Εισαγγελέας: Όταν βρήκατε το πανάκι πως αντέδρασε η κατηγορούμενη;
Δασκαλάκης: Ξαφνιάστηκε. Και όταν είπα «τι είναι αυτό», κοιτάχτηκε με την αδερφή της και απορήσανε. Η Δήμητρα ήταν μέσα στο δωμάτιο και άκουσα τη φράση «τι είναι αυτό» από δύο στόματα.
Εισαγγελέας: Σας είπε η κατηγορούμενη ποτέ αν με αυτό το πανί σκούπισε το στόμα του μωρού;
Δασκαλάκης: Οχι, ξεκάθαρα όχι. Το μόνο που αναφέρθηκε για το πανάκι είναι από την κυρία Τσιόλα, που τη ρώτησα εγώ, ότι το πανάκι είχε υγρό από το πνευμονικό οίδημα.
Εισαγγελέας: Τις τρεις μέρες που μείνατε στο σπίτι ποια ήταν η μεταξύ σας επικοινωνία; Την απασχολούσε ο θάνατος της Ίριδας ή η αποκατάσταση των σχέσεων σας;
Δασκαλάκης: Εκείνη την ημέρα υπήρχαν πολλά άτομα στο σπίτι. Δεν ήταν όλη μέρα στα πατώματα, υπήρχαν ώρες που μπορεί να ξέσπαγε. Οι μέρες που έμεινα στο σπίτι ήταν αποκατάσταση σχέσεων, ξεκάθαρα.
Εισαγγελέας: Τον Μάιο του 2021 και ενώ η Τζωρτζίνα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, σας καλεί στο τηλέφωνο και σας ζητά να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την κυρία Τσιόλα και σας ζητά το πανάκι.
Δασκαλάκης: Μου είπε ότι έκαναν κάτι στο πανάκι, δεν έδωσα καμία σημασία.
Εισαγγελέας: Δεν σας παραξένεψε αυτό;
Δασκαλάκης: Εκείνη την ώρα ήταν το παιδί μου στο νοσοκομείο.
Εισαγγελέας: Τελικά επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα για να το πάρει πίσω;
Δασκαλάκης: Είναι πειστήριο και δεν το έδωσε
Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη ζήτησε να μεταφερθεί η σορός στην Πάτρα και να εξεταστεί από την κ. Τσιόλα, γιατί τέτοια εμμονή;
Δασκαλάκης: Ήταν δική μου επιθυμία. Μας έδωσε μια αιτία και μας είπε ότι είναι το πρώτο παιδί στην Ελλάδα και το τέταρτο παγκοσμίως. Σκεφτόμουν ότι πρέπει να το δούμε γονιδιακά.
...
Εισαγγελέας : Ποιοι οι λόγοι που χωρίσατε μετά το θάνατο της Μαλένας; Από καταπίεση, στεναχώρια;
Δασκαλάκης: Απομακρυνθήκαμε γιατί δεν είχαμε καθόλου επικοινωνία. Προσπαθούσα να της δώσω ένα κίνητρο για να ανακάμψει, ήταν και η Τζωρτζίνα μπροστά και δεν ήθελε να κάνει τίποτα.
Εισαγγελέας: Μετά το τρίμηνο που βελτιώνεται η κατάσταση, πως είναι η καθημερινότητα;
Δασκαλάκης: Την έβλεπα να κλαίει μια φορά τον μήνα και αν. Θα παίρναμε την Τζωρτζίνα θα πηγαίναμε μια βόλτα.
Δικηγόρος Δασκαλάκη: Τι εξετάσεις είχαν κάνει στο παιδί; Είχε εξεταστεί μόνο στο Αγλαΐα Κυριάκου η και αλλού;
Δασκαλάκης: Η κ. Ρούτη μας έβαλε να κάνουμε όλες τις αιματολογικές εξετάσεις και στην πορεία κάναμε πάρα πολλές εξετάσεις στο Αγλαΐα Κυριάκου. Κάθε μέρα. Δεν σταματούσαν να το ελέγχουν.
Την ίδια ώρα στην διπλανή αίθουσα, συνέχισε την κατάθεσή του ο πρώτος μάρτυρας, ο πατέρας των παιδιών, Μάνος Δασκαλάκης.
Η κατάθεση του πατέρα του Μάνου Δασκαλάκη
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του πατέρα του Μανου Δασκαλάκη.
Πατέρας Μάνου Δασκαλάκη: «Ήταν πολύ κλειστός στα προσωπικά του. Καταλάβαινα κάποια πράγματα από ένστικτο. Παντρεύτηκαν γιατί έμεινε έγκυος στο πρώτο παιδί, την Τζωρτζινα. Προσπάθησα επειδή ήταν πολύ μικρός να τον αποτρέψω. Δεν με άκουσε. Ο ίδιος ήθελε να κάνει οικογένεια. Συνειδητή επιλογή. Μετά ήρθε και η Μαλένα. Ήταν μια χαρά και με την γέννηση της Τζωρτζίνας και της Μαλένας. Στην πορεία υπήρχαν πράγματα που τα έμαθα εκ των υστέρων. Ότι υπήρχαν προβλήματα στο ζευγάρι.
Το είχα δει μια εβδομάδα πριν τον θάνατο. Σαν να μην είχε κάτι, ήταν πάρα πολύ ευδιάθετη. Από τα λεγόμενα του γιου μου και της κατηγορούμενης είχα καταλάβει ότι ήταν κάτι ιάσιμο. Βλέπαμε και την εικόνα του παιδιού και δεν είχε εικόνα ενός παιδιού που είχε λευχαιμία. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα έτρωγε και κάτι σουβλάκια με τον γιο μου. Ήμουν στην Πάτρα τότε, είχα φύγει. Την επόμενη μέρα με πήρε ο αδερφός μου και μου είπε ότι έφυγε. Εγώ νόμιζα ότι έφυγε από το νοσοκομείο για το σπίτι. Είναι συγκλονιστικό και ακόμα ειναι. Πήγα με το αυτοκίνητο στην Αθήνα, προσπαθούσα να σκεφτώ δικαιολογία για να δώσω κουράγιο και βρήκα ότι έχουν άλλο ένα παιδάκι και πρέπει να δώσουν βάρος εκεί. Τους είδα στο σπίτι του αδελφού μου. Ο γιος μου έκλαιγε, η κατηγορούμενη στον κόσμο της, έβλεπε νομίζω λίγο το κινητό, ήταν σε κατάσταση σοκ.
Μίλησα μαζί τους, προσπαθούσαν οι γιατροί να του κάνουν ανάνηψη, ότι η κατηγορούμενη φώναζε τους γιατρούς ελάτε να του κάνετε ανάνηψη κτλ. Ο αδερφός μου μου τα είπε αυτά. Ο αδερφός μου μου είπε οτι το παιδί ξαφνικά έκανε έναν βρόγχο, μελάνιασε όσο ήταν στο κρεβάτι. Νομίζω η κατηγορούμενη του τα είπε. Λογικά η κατηγορούμενη του τα είπε γιατί ο γιος μου δεν ήταν εκεί γιατί είχε μούσια και επειδή θα έκανε χημειοθεραπεία έπρεπε να ξυριστεί.
Την άλλη μέρα έφυγα, πήγα στην Πάτρα γιατί ήταν η δουλειά μου τέτοια και δεν μπορούσα να κάτσω πολύ. Τις επόμενες μέρες ήταν πολύ θλιβερη κατάσταση, ήταν χάλια. Η κατηγορούμενη έδειχνε ότι δεν μπορούσε να το δεχτεί. Υπήρχε ιδιαίτερη αγάπη της κατηγορουμένης προς την Μαλενα, είχε περισσότερες ευαισθησίες. Απ' οτι ξέρω δεν μπορούσε να το ξεπεράσει εύκολα. Ο Μάνος δούλευε πάρα πολλές ώρες και προσπαθούσα να πηγαίνω να τους βλέπω. Δεν ήταν στην καλύτερη της κατάσταση, είχε θλίψη για την Μαλένα. Το ίδιο κι ο γιος μου. Είχαν βέβαια την Τζωρτζινα. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα ήρθε η Ίριδα.
Προσπαθούσα να τον αποτρέψω από χωρισμό, οικογένεια και τα παιδιά πάνω απ' ολα. Του έλεγα για την διατροφή κτλ «Τα παιδιά μου δεν τα αφήνω ο κόσμος να χαλάσει», μου έλεγε.
Η κατηγορούμενη με είχε πάρει τηλέφωνο μια εβδομάδα πριν φύγει το δεύτερο παιδι. Μου είχε πει «βοηθήστε την κατάσταση να μην χωρίσω» και της είχα απαντήσει «άμα δεν σε θέλει μια ο Μάνος, προχώρα εσύ την ζωή σου και θα είμαστε δίπλα σου και στα παιδιά». Ήρεμη ήταν. Η κατηγορούμενη ήταν άψογη απέναντι στα παιδιά της. Μάθαινε τα παιδιά, ήταν πάντα καθαρά, το σπίτι πάντα περιποιημένο.
Πρόεδρος : Πάμε λίγο στο περιστατικό του ξενοδοχείου…
Μάρτυρας : Η κατηγορούμενη είχε φύγει και είχε πάει σε ένα ξενοδοχείο και είχε κλειστεί. Εγώ κατάλαβα ότι δεν μπορούσε να τα διαχειριστεί όλα αυτά με τους δυο θανάτους και τον χωρισμό. Με πήρε ο πατριός της και με ενημέρωσε και της είπα ότι «ρε κορίτσι μου μήπως χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό για να τα διαχειριστείς όλα αυτά». Και μου είπε «κύριε Γιώργο δεν είμαι τρελή». Εκείνη μου ανέφερε μόνο ότι θέλει να φύγει από την Πάτρα να μείνει αλλού, κάτι αόριστα πράγματα που καταλάβαινα ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με την ψυχολογία της.
Πρόεδρος : Ο γιος σας ήταν υποστηρικτικός με την κατηγορούμενη;
Μάρτυρας : Ήταν, γιατί όποτε την έβλεπε σε αυτήν την κατάσταση, προσπαθούσε να τη βοηθήσει. Γι αυτό πήρε και την απόφαση να γυρίσει σπίτι.
Πρόεδρος : Η κατηγορούμενη πως ήταν μαζί του;
Μάρτυρας: Όσο ο Μάνος ήταν εκεί, ήταν μια χαρα και εκείνη. Αυτό έβλεπα.
Εισαγγελέας : Τι συνομιλίες είχατε με την κατηγορούμενη; Μόνο για τον Μάνο;
Μάρτυρας : Οχι. Ένα παράδειγμα. Πέρασε ο ντελάλης και εκείνη την ωρα έβαλε τα κλάματα γιατί πέρσι είχε βγει η Τζωρτζίνα στο μπαλκόνι.
Εισαγγελέας : Σας ρωτούσε για τον Μάνο που θα πήγαινε αφού χώρισαν;
Μάρτυρας: Είναι λίγες μέρες αφού έχει πεθάνει και το τρίτο παιδί και πάω να της συμπαρασταθώ της νύφης μου. Εκείνη την στιγμή όντως μου φάνηκε παράξενο που με ρωτούσε που θα πάει ο Μάνος, αν θα μείνει Πάτρα ή Αθήνα ή Ζάκυνθο.
Αμπαζη: Κάθε πότε βλέπατε τα εγγόνια σας;
Μάρτυρας : Δεν τα έβλεπα πάρα πολύ συχνά. Κάποιες φορές, όχι πολλές φορές αλλά έπαιρνα την Τζωρτζινα μια δυο φορές τον μήνα. Δεν είχα την ίδια σχέση με τα άλλα δύο εγγόνια. Συζητούσα μαζί της αλλά δεν μου είχε αναφέρει κάτι.
Αμπάζη: Σας έκανε παρατήρηση στην συμπεριφορά της Τζωρτζινας
Μάρτυρας: Ήταν ήσυχη και με ρώτησε να πάρουμε τον μπαμπά η την μαμά τηλέφωνο.
Αμπάζη: Ποια ήταν η σχέση σας με την κατηγορούμενη
Μάρτυρας : Μια επαφή πεθερού - νύφης. Πιο πολύ έπαιρνα τον γιο μου και μου έλεγε είναι εκεί η Ρούλα η πάρε την Ρούλα.
Αμπαζή: Μετά από όλα αυτά μιλήσατε με τον Μάνο ;
Μάρτυρας: Ότι προσπαθούσα να μάθω μου το έλεγε που δύσκολα.