Ανατροπή με το λάδι: Σε αυτήν την τιμή πωλήθηκε παρθένο αγουρόλαδο στην πρώτη φετινή δημοπρασία
Στην Ελλάδα, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τους 250.000 τόνους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 150.000 τόνους της περσινής περιόδου.
Στην τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό πουλήθηκε το πρώτο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.
Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων κάθε χρόνο πουλά το πρώτο αγουρόλαδο της ελαιοκομικής σεζόν και η τιμή που διαμορφώνεται απλώς καταγράφει την τάση της αγοράς αφού τον προϊόν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι πολύ πρώιμο.
Έτσι όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου λοιπόν ο Συνεταιρισμός πούλησε μετά από διαπραγμάτευση ένα βυτίο φετινό αγουρόλαδο (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 10,20 ευρώ το κιλό. Πέρσι στις 16 Οκτωβρίου ο συνεταιρισμός είχε πουλήσεις ένα βυτίο (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας (ποικιλίας Αθηνοελιάς) στην τιμή των τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό.
Το 2022 στην πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλήθηκε 5,07 ευρώ το κιλό το 2021 πουλήθηκε 4,20 ευρώ το κιλό, το 2020 στην τιμή των 3,80 ευρώ το κιλό και το 2019 στην τιμή των 2,70 ευρώ το κιλό.
Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ο βαθμός οξύτητας εκφρασμένος σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 0.8%. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.
H Πελοπόννησος παράγει Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και είναι ένας από τους βασικούς ρυθμιστές και της τιμής του με πρώτη τη Λακωνία. Η τιμή του από το Ελαιοτριβείο έως το ράφι σημειώνει αύξηση ανάλογα με την χρονική περίοδο, τον όγκο παραγωγής και τον διεθνή ανταγωνισμό.
Ένας από τους βασικούς λόγους της υψηλής τιμής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, είναι η εξαιρετική ποιότητα του φετινού ελαιολάδου. Η έλλειψη προσβολών από δάκο και οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες συνέβαλαν στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων είναι γνωστή για την παραγωγή αγουρέλαιου, ενός ελαιολάδου που χαρακτηρίζεται από την πικάντικη και φρουτώδη γεύση του.
Σύμφωνα με τον κ. Μπατσάκη, η παραγωγή από 100 κιλά ελαιοκάρπου φέτος αποδίδει περίπου 18 με 19 κιλά ελαιόλαδο, μια απόδοση που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική για τα δεδομένα της περιοχής. Η ποιότητα και οι αποδόσεις της συγκομιδής θέτουν τα θεμέλια για μια εξαιρετική χρονιά, τόσο για την τοπική παραγωγή, όσο και για τις διεθνείς εξαγωγές.
Καλύτερη η παραγωγή φέτος
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου είναι επίσης αισιόδοξες, καθώς προβλέπεται να φτάσει τους 3 έως 3,2 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η πρόβλεψη αποτελεί σημάδι ανάκαμψης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.
Στην Ελλάδα, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τους 250.000 τόνους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 150.000 τόνους της περσινής περιόδου.
Tην αισιοδοξία του ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου.
Επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι». Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.
«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Οικονόμου. Και συνεχίζει: «πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».