Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης μέσω... ΟΟΣΑ - Πότε θα βγαίνουμε στη σύνταξη
Ανατροπές στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης φέρνει η σύνδεση τους με το προσδόκιμο ζωής καθυστερώντας το όνειρο χιλιάδων ασφαλισμένων έως και τέσσερα χρόνια. Αυτό, τουλάχιστον, καταγραφεί έκθεση του ΟΟΣΑ (Pensions at a Glance 2023) η οποία δημοσιεύθηκε χθες.
Ειδικότερα, όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2022 θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να πηγαίνει προς τα 66 χρόνια, ενώ σήμερα είναι 62, με 40 χρόνια ασφάλισης.
Αντίστοιχες ανατροπές αναμένεται να δουν στα όρια ηλικίας για πλήρη σνταξη και ασφαλισμένοι άλλων χωρών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.
Οι μεγαλύτερες μεταβολές αναμένονται στη Δανία, οπου το όριο συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους θα αγγίξει τα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και στα 70 στη Σουηδία και τη Ολλανδία.
Σε όλες τις χώρες, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για έναν άνδρα με πλήρη καριέρα θα ανέλθει στα 66,3 έτη (έως το 2066) για όσους άνδρες εισέρχονται στην αγορά εργασίας το 2022. Το αντίστοιχο ηλικιακό όριο για όσους συνταξιοδοτούνται το 2022 είναι τα 64,4 έτη.
Η ηλικία συνταξιοδότησης των ανδρών θα αυξηθεί σε 20 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ. Η υψηλότερη αύξηση προβλέπεται για την Τουρκία, από τα 52 έτη που είναι σήμερα στα 65 έτη για τους άνδρες και από τα 49 έτη στα 63 έτη για τις γυναίκες.
Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σημαντικά και στη Δανία (από 67 σε 74 έτη) και στην Εσθονία (από 64,3 σε 71 έτη). Αυτό ισχύει επίσης για την Ιταλία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 64 έτη το 2022, στα 71 έτη. Ομοίως στη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σουηδία, οι μελλοντικές ηλικίες συνταξιοδότησης συνδέονται επίσης με αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής. Οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 6 ετών και αναμένονται κατά την επόμενη 50ετία.