Ανατριχίλα από το πόρισμα για τη φωτιά στο ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου στην Τουρκία
Καταπέλτης η έκθεση εμπειρογνωμόνων για τη μεγάλη πυρκαγιά που άφησε πίσω της 78 νεκρούς, εκ των οποίων 36 παιδιά.
Λεπτομέρειες που σοκάρουν αποκαλύπτει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη φωτιά, που ξέσπασε στις 21 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείου Grand Kartal του χιονοδρομικού κέντρου Bolu Kartalkaya στην Τουρκία, η οποία στοίχισε τη ζωή 78 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 36 παιδιά.
Στην έκθεση 189 σελίδων του πορίσματος, με ημερομηνία 18 Μαρτίου, υποστηρίζεται πως το προσωπικό υπηρεσίας επικεντρώθηκε σε «άγνωστους προνομιούχους επισκέπτες» και η φωτιά δεν ανακοινώθηκε σε όλους, ώστε να μην υπάρξει πανικός κατά την εκκένωση.
Συγκεκριμένα, εξηγήθηκαν λεπτομερώς τα αίτια της πυρκαγιάς, οι ελλείψεις στο ξενοδοχείο, τα λάθη που έγιναν από το προσωπικό τη στιγμή του συμβάντος και η αμέλεια των αρμόδιων υπουργείων σχετικά με το καθήκον επιθεώρησης.
Όσον αφορά τις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν όλοι ισότιμα όσον αφορά την ενημέρωση των διευθυντών του ξενοδοχείου και των πελατών, αφού δόθηκε προτεραιότητα στους πρώτους και στις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από τις βιντεοσκοπήσεις και τις τηλεφωνικές κλήσεις.
«(...) Στην πραγματικότητα, αντί να ενεργοποιηθούν τα οπτικά και ηχητικά συστήματα προειδοποίησης μετά την ενημέρωση της πυρκαγιάς, παρατηρήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε ατομική δράση διάσωσης για προνομιούχους ανθρώπους που είχαν χαμηλές πιθανότητες εκκένωσης σε περίπτωση πανικού κατά την εκκένωση από ψηλούς ορόφους και μερικοί άνθρωποι διασώθηκαν κυρίως με ένα μαύρο επιβατικό όχημα του οποίου η πινακίδα κυκλοφορίας δεν μπορούσε να αναγνωριστεί, ερχόμενο προς το ξενοδοχείο από κάτω».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το προσωπικό της κουζίνας, το οποίο γνώριζε τη φωτιά, επικοινώνησε με τον ρεσεψιονίστ. «Ωστόσο, το προσωπικό δεν ακολούθησε τους σωστούς κανόνες προειδοποίησης και εκκένωσης, ότι αυτός και οι άνθρωποι που ενημέρωσε επιχείρησαν μια προνομιακή δράση διάσωσης και ότι η αμελής συμπεριφορά του προσωπικού υποδοχής προκάλεσαν την αύξηση των συνεπειών της πυρκαγιάς».
Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες υπολόγισαν τον χρόνο που χρειάστηκε για να εξαπλωθούν οι φλόγες και ο καπνός στους ορόφους σχολιάζοντας: «Κατ 'αρχήν, με βάση το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσετε στον 7ο όροφο, υπάρχει ένα "χρυσό" 10λεπτο αφού ο ρεσεψιονίστ ενημερωθεί για τη φωτιά και είναι δυνατόν για οποιονδήποτε να φύγει σε τέτοιο χρόνο, ακόμη και από ένα ξενοδοχείο που πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές (σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς, μηχανισμός προειδοποίησης και διαφυγές πυρκαγιάς)». Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν μπορούσε να εντοπιστεί ούτε ένα μέλος του προσωπικού που συμπεριφέρθηκε σωστά κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.
Όσον αφορά τις διαφυγές πυρκαγιάς, αναφέρεται ότι «οι διαφυγές πυρκαγιάς σε ξενοδοχεία δεν ανοίγουν απευθείας σε εξωτερικούς χώρους ή σε μεγάλη περιοχή. Σκάλες οδηγούν σε δωμάτια που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, εμπορικούς χώρους ή αίθουσες εισόδου. Οι πόρτες των σκαλοπατιών είναι κατασκευασμένες από ξύλο και δεν έχουν ιδιότητες πρόληψης πυρκαγιάς. Στον 11ο όροφο του κτιρίου υπάρχει σιδερένια πόρτα με λουκέτο μπροστά από τη διαφυγή πυρκαγιάς».