Αναταραχή στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία» από την πρόταση Χαρίτση για Ράμμο - Η κρίσιμη συνάντηση
H συνάντηση Χαρίτση - Ράμμου το βράδυ της Δευτέρας σφράγισε την πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς που πετάει ευθέως το γάντι προς τους κυρίους Ανδρουλάκη και Φάμελλο.
Η πρόταση Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο ως έναν κοινό υποψήφιο των κομμάτων της κεντροαριστεράς επί της ουσίας ανοίγει τον κύκλο του διαλόγου στον χώρο σε μία από τις ύψιστες πράξεις του κοινοβουλίου, που δεν είναι άλλη από την αναζήτηση συναίνεσης για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το παρασκήνιο και η συνάντηση της Δευτέρας
Αλέξης Χαρίτσης και Χρήστος Ράμμος σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συνεχείς επικοινωνίες το προηγούμενο διάστημα και τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να ενημερώνει τον συνομιλητή του για την πρόθεσή του να κάνει δημόσια την πρότασή του. Με το σκεπτικό του να αφορά στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όπως λένε στη Νέα Αριστερά, καθώς ο κ. Ράμμος έχει συνδέσει το όνομά του με την έρευνα γύρω από τις παρακολουθήσεις.
Από το περιβάλλον του κ. Χαρίτση, ως προς τις αιτιάσεις ότι η πρωτοβουλία και η συζήτηση για το πρόσωπο είναι πρώιμη, απαντούν ότι το θέμα έχει ήδη ανοίξει και ήδη αναλώνεται σε ένα παιχνίδι διαρροών γύρω από συγκεκριμένα ονόματα με ευθύνη της κυβέρνησης.
«Θα είναι έκπληξη αν τα κόμματα που τοποθετούνται στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο δεν στηρίξουν την πρωτοβουλία» λένε από τη Νέα Αριστερά πετώντας ευθέως το γάντι στους κυρίους Ανδρουλάκη και Φάμελλο.
Ούτε ναι, ούτε όχι
Η πρόταση Χαρίτση σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία ευθεία πρόσκληση - πρόκληση προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν θα στηρίξει ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την έρευνα για τις παρακολουθήσεις ή εν τέλει θα καταλήξει σε άλλον υποψήφιο κάτι που σε κάθε περίπτωση σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα βρει πεδίο για συναίνεση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.
Πρώτος θέση επί της πρότασης Χαρίτση πήρε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος χωρίς να πει ναι ή όχι παραπέμποντας πρώτα στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του με την επισήμανση ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί «όχι με δημόσιους αλλά με θεσμικούς όρους», όπως είπε. Ήδη πάντως μέσω του Flash.grο Κώστας Ζαχαριάδης τάχθηκε υπέρ της πρότασης που πρώτος κατέθεσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης για κοινή υποψηφιότητα Προέδρου της Δημοκρατίας από τις προοδευτικές δυνάμεις.
Ο κ. Μαργαρίτης πάντως φαίνεται πως επί του παρόντος δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη Χαριλάου Τρικούπη η οποία θεωρεί πως δεν έχει έρθει η ώρα για να γίνει συζήτηση για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.