Αναστολή εργασίας: Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς - Διευκρινήσεις Βορίδη [vid]
Στις αναστολές συμβάσεων των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών που δεν εμβολιάζονται αναφέρθηκε, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφέροντας πως σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου δεν είναι η τιμωρία, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και οι δύο κατηγορίες εργαζομένων έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες.
«Ο σκοπός δεν είναι να τιμωρήσουμε οποιονδήποτε. Ο σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Το μέτρο της αναστολής ισχύει με δύο διαφορετικούς τρόπους για δύο κατηγορίες εργαζομένων: μία κατηγορία των εργαζομένων που συνδέεται με την υποχρέωση τους να είναι εμβολιασμένοι κι αυτό γιατί παρέχουν υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες σε υπερήλικες. Γιατί υπάρχει ανάγκη να φύγουν από το σύστημα υγείας οι μη εμβολιασμένοι; Η απάντηση είναι ότι οι άνθρωποι που φροντίζουν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Αυτό ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, όχι για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά για εκείνους που δεν προσκομίζουν τεστ που να αποδεικνύει ότι είναι υγιείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην πρωτοβάθμια κανένα παιδί δεν θα είναι εμβολιασμένο. Στο γυμνάσιο και στο λύκειο κάποια παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί και κάποια όχι. Υπάρχει η ανάγκη ο μη εμβολιασμένος εκπαιδευτικός να παίρνει τα μέτρα του για να μη μεταδώσει τον ιό».
Με την αναστολή να είναι επ’ αόριστον, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να διακοπεί. Ιδιαίτερα τόνισε πως η κατάσταση πρόκειται να επαναξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι το μέτρο που συζητάει η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για απολύσεις.
«Η αναστολή αυτή είναι επ’ αόριστον. Διακόπτεται όταν ο υγειονομικός όταν αποφασίσει να εμβολιαστεί ή όταν ο εκπαιδευτικός αποφασίσει να προσκομίσει μοριακό τεστ. Το πότε θα λήξει η αναστολή εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας», ανέφερε.
Παράλληλα, παρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα των εμβολιασμών των συγκεκριμένων εργαζομένων:
- Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί και γιατροί έφτασαν το 95%
- Οι νοσηλευτές κοντά στο 87%