Αναστασιάδης: Δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω στις επιδιώξεις Τατάρ
Σε διπλωματικές κινήσεις και παραστάσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να ανατρέψει τις προσπάθειες του Ερσίν Τατάρ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να διαμηνύει την Κυριακή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.
Ο Αναστασιάδης – όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» – απέκλεισε την «ένοπλη αντιπαράθεση» ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες και απειλές.
«Γίνονται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς την ΕΕ», ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο ερώτημα για το πώς η Λευκωσία αντιμετωπίζει την αξίωση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για χωριστή συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Στόχος αυτών των παραστάσεων είναι «για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανοχή στις απαράδεκτες τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν είναι άλλες, παρά η θεμελίωση ή το τσιμέντωμα, αν θέλετε, των τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία».
Δεν θα συμβάλλω στις επιδιώξεις Τατάρ
Σε ερώτηση αν θα απαντήσει στις αντιπροτάσεις Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει «εις τα όσα ο κ. Τατάρ, επιδιώκει». «Υπέβαλα κάποιες ουσιώδεις προτάσεις μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών αλλά και θα προετοίμαζαν το έδαφος για έναν νέο δημιουργικό διάλογο», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, σημείωσε, οι αντιπροτάσεις του κ. Τατάρ δεν αποσκοπούν παρά εις τη συζήτηση πώς να θεμελιωθεί η επιδίωξή τους, για τη δημιουργία δύο κρατών. «Συνεπώς δεν είμαι διατεθειμένος να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Αναφερόμενος στην συζήτησή του «στα όρθια» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν μαζί με άλλους Ευρωπαίους εταίρους και ότι ο ίδιος «από αβρότητα», αφού χαιρέτησε τους υπόλοιπους, «δεν ήταν δυνατό να μην χαιρετήσω τον ίδιο».
Ανάγκη για διάλογο
«Θεώρησα ότι καλό ήτο να υπομνήσω την ανάγκη να γίνει επιτέλους, ένας ουσιαστικός διάλογος, ότι έφτασε ο καιρός αντί των απειλών, αντί της δημιουργίας τετελεσμένων, να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού που θα ανοίξουν τον δρόμο και για την Τουρκία όσον αφορά, αν έχει, ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς», είπε. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν την επομένη της συνάντησης άφησε αιχμές ότι ο Ν. Αναστασιάδης κατέβαλε προσπάθεια μέσω τρίτων για να συναντηθούν.
Ωστόσο σε σχέση με τις προοπτικές που υπάρχουν στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Υπέδειξε πως «δυστυχώς δεν είναι μόνο ο κ. Ερντογάν που προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις, αλλά αυτές βλέπουμε να υιοθετούνται δυστυχώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, είναι απρόβλεπτο», είπε.
Πρόσθεσε ότι εκείνο που απαιτείται, είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν γίνεται να μην έχει κόστος όταν απειλεί ευρωπαϊκές χώρες, «όπως απροκάλυπτα, και χωρίς κανένα λόγο την Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά, όταν παραβιάζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακή Δημοκρατία, εις βάρος μάλιστα και των Τουρκοκυπρίων, όταν προβαίνουν στις ενέργειες που προβαίνουν στην Αμμόχωστο, ή στη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη συμπεριφορά έναντι κάθε διεθνούς δικαίου».
Τέλος, υπέδειξε πως η επίκληση της Τουρκίας, «ότι τάχα επιδιώκει φιλικό διακανονισμό μεταξύ των γειτονικών χωρών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αυτοδιαψεύδεται από τις ίδιες τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει».
Το αδιέξοδο στο Κυπριακό
Αυτοί που ευθύνονται για τη μη λύση του Κυπριακού είναι όσοι μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις προσπαθούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα ελεγχόμενο ή υποχείριο κράτος, όπως μετέτρεψαν την κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με το «Φιλελεύθερο», προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα, ευθύνη φέρουν και τα ΗΕ και η ΕΕ»
Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως όσο η διεθνής κοινότητα, όσο και η ΕΕ εθελοτυφλούν, αποδέχονται ή ανέχονται την τουρκική συμπεριφορά είναι όπως να επιβραβεύουν τον θύτη, ο οποίος θέλει να μετατρέπεται σε θύμα. Δεν εξηγείται άλλως πως η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συμπλήρωσε.
Υπέδειξε ακόμα ότι «θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα εμείς στην Κύπρο, μέσα από τα επιχειρήματα, ή την κριτική που δικαιωματικά μπορεί ο καθένας να ασκεί, να μην απαλλάσσουμε των ευθυνών» την Τουρκία.