Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι: Η καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ μιλά στο Flash.gr
Πείτε μας μία ιστορία από την ζωή σας
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Καισαριανή. Μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τη ζωή μου σχετίζεται με τα παιδικά μου χρόνια σ’ αυτή τη γειτονία. Οι γονείς μου ήταν Ειδικοί Παιδαγωγοί. Με έπαιρναν συχνά στο Ειδικό Σχολείο που ήταν απέναντι από το σπίτι μας. Εκεί έμαθα να παίζω με «διαφορετικά παιδιά», να κυλιέμαι στο γρασίδι μαζί τους, να μαζεύουμε λουλούδια, να ζωγραφίζουμε και να τραγουδάμε. Ο πρώτος μεγάλος μου έρωτας, ο Φώτης, ήταν κι αυτός ένα παιδί διαφορετικό! Τα βιώματα από εκείνη την εποχή επηρέασαν καθοριστικά την ζωή μου, όπως και την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Σπούδασα Ψυχολογία γιατί θέλησα να καταλάβω αυτόν που πάσχει ψυχικά / είναι διαφορετικός από την πλειοψηφία και να τον στηρίξω. Την επιστήμη που σπούδασα την υπηρέτησα με πάθος και συνέπεια κι ακόμα και τώρα που βρίσκομαι στην Τρίτη ηλικία και είμαι συνταξιούχος, ασχολούμαι με σχετικά θέματα.
Τι κρατάτε από την εμπειρία σας στο εξωτερικό;
Έζησα 12 χρόνια σε μία ξένη χώρα, στην Αυστρία. Σπούδασα Ψυχολογία στη Βιέννη και εργάστηκα ως ψυχολόγος σε δομές Ψυχική Υγείας. Οι αρχικές διαδικασίες δεν ήταν εύκολες για ένα 18χρονο κορίτσι από την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Μου δόθηκε όμως μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να σταθμίσω τις δικές μου δυνάμεις και να σταθώ μόνη στα πόδια μου. Έζησα άμεσα και έντονα την κοινωνική αμφισβήτηση και τα όνειρα των νέων για ένα καλύτερο κόσμο της δεκαετίας του 1960 και 1970. Ήρθα σε επαφή όχι μόνο με την τέχνη, την λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική μιας άλλης χώρας, αλλά και άλλων χωρών. Η συναναστροφή μου με συμφοιτητές και φίλους από διάφορα μέρη του κόσμου όπως και οι εμπειρίες μου ως επαγγελματίας Ψυχολόγος με παιδιά και οικογένειες ντόπιων και οικονομικών μεταναστών, από την Τουρκία και Γιουγκοσλαβία, διεύρυναν τον τρόπο σκέψης μου. Θεωρώ ότι όλα αυτά που κουβάλησα μαζί μου στην πατρίδα μου, όταν γύρισα οριστικά στην Ελλάδα, με βοήθησαν να αντιμετωπίσω τη ζωή και τις καθημερινές προκλήσεις με τιμιότητα, ανεκτικότητα και κοινωνική ευαισθησία.
Πείτε μας με τι ασχολείστε αυτό το διάστημα και ποιο είναι το επόμενο βήμα σας
Μετά την συνταξιοδότησή μου ασχολήθηκα και συνεχίζω να ασχολούμαι με τα παιδιά-πρόσφυγες. Οργάνωσα και συντονίζω την «Ομάδα Τραύματος» του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του ΙΕΘΕ (www.ibrt.gr). Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων μετέφρασα το περίφημο αυστριακό παιδικό βιβλίο «Το μικρό εγώ είμαι εγώ» (τετράγλωσση έκδοση, ΤΟΠΟΣ/ΙΕΘΕ, 2017). Με το ξέσπασμα της πανδημίας οργάνωσα και συντονίζω στον ίδιο επιστημονικό φορέα την «Ομάδα COVID-10» με κύρια δραστηριότητα την συγγραφή ιστοριών για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού (Ιολίνα και Κορονάκος (brt.gr/edu). Αυτές κυκλοφορούν και σε βιντεάκια, όπως και e-book δωρεάν (Α’ μέρος, εκδ. ΙΕΘΕ, 2020). Αυτές τις προαναφερθείσες δραστηριότητες μου προτίθεμαι να τις συνεχίσω με εργαστήρια ευαισθητοποίησης και έρευνες.
Επιμέλεια Συνέντευξης: Vision Network Athens, μη κερδοσκοπικό σωματείο
Συνεργασία Flash.gr με μη κερδοσκοπικό σωματείο Vision Network Athens
Vision Network Athens facebook
Λίγα λόγια για την Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Ομ. Καθ. Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Γεννήθηκε το 1946 στην Καισαριανή (Αθήνα) όπου πήγε στο Δημοτικό Σχολείο. Στο Γυμνάσιο φοίτησε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών (1959-1964). Σπούδασε Ψυχολογία στο Παν/μιο της Βιεννης (1964-1972) και εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία στην Αυστριακή Εταιρεία Θεραπείας της Συμπεριφοράς (1973-1975). Εργάστηκε σε δημόσια δομή Ψυχικής Υγείας στην Βιέννη (1972-1977). Μεταξύ 1979-1981 εργάστηκε ιδιωτικά ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα και συνεργάστηκε με την Γερμανόφωνη Καθολική Κοινότητα και την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Το 1981 εκλέχτηκε Λέκτορας Ψυχολογίας την Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνταξιοδοτήθηκε το 2012. Υπήρξε Διευθύντρια του ΜΠΣ εξειδίκευσης στη Κλινική Ψυχολογία του ΕΚΠΑ (2003_2010) και Διευθύντρια του Εργαστήριου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών (1997-2012) του ΕΚΠΑ. Από το 1995-2018 ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι Διευθύντρια σύνταξης και Έκδοσης του Ελληνικού Περιοδικού Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.