Υπουργείο Υγείας: Comeback για Άδωνι Γεωργιάδη - Οι προκλήσεις της 2ης θητείας
Σε γνώριμα μέρη επιστρέφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει και πάλι το τιμόνι του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών (μίνι - ανασχηματισμός) στην κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας προχώρησε η κυβέρνηση, σε αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μετακινείται επίσης σε γνώριμα εδάφη, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η προηγουμένη θητεία του κ. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά σύντομη, καθώς είχε διαρκέσει μόλις 12 μήνες. Ανέλαβε το 2013 στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο το 2014 στον Μάκη Βορίδη.
Ωστόσο, πολλοί θα ορκίζονταν πως η διάρκεια της θητείας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και αυτό γιατί ο κ. Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος, κατά γενική ομολογία, μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Σε αντίθεση δε, με αρκετούς προκατόχους του (και κάποιους διαδόχους) δεν απέφυγε ούτε κατά τη θητεία την έκθεση, συμμετέχοντας σε κάθε συνέδριο και συνάντηση για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της Υγείας.
Τότε, εν μέσω μνημονίων, υπερασπιζόταν της αναγκαιότητας του. Τώρα αντιμέτωπος με προκλήσεις που γιγαντώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, κάποιες εξ αυτών πηγάζουν από την μνημονιακή περίοδο, όπως το διαβόητο clawback, ή επιδεινώθηκαν ουσιαστικά από την οικονομική κρίση, τα μέτρα, για να έρθει η πανδημία σαν «κερασάκι στην τούρτα».
Η πρώτη θητεία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013 από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις οποίες πρωταγωνιστούσαν θέματα γύρω από τον ΕΟΠΥΥ και το έλλειμα για τον οποίο είχε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά αγοραστής, αλλά και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σε σύντομο διάστημα το Υπουργείο Υγείας κατέγραφε τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο υλοποίησης των προαπαιτούμενων.
Η κινητικότητα εργαζομένων και στην Υγεία και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τον έφερε αντιμέτωπο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με την κόντρα να κορυφώνεται γύρω από το εισιτήριο εισόδου στο ΕΣΥ, που αρχικά ανερχόταν στα 25 ευρώ. Η αναδρομή στη δωδεκάμηνη θητεία του περιλαμβάνει πολλά πεδία αλλαγών και συγκρούσεων, όπως η κόντρα σε πολλά επίπεδα γύρω από τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, περιβόητη είναι η σύγκρουση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά ιδιαίτερα αίσθηση άφησε η έντονη κόντρα με τους φαρμακοποιούς.
Κατά τη δική θητεία του θεσπίστηκε ο αρχικός νόμος για δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, ενώ ίδρυσε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Η θητεία του έληξε τον Ιούνιο του 2014, όταν παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Μάκη Βορίδη.
Οι προκλήσεις της 2ης θητείας
Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια, το τέλος των μνημονίων και μια πανδημία, αλλά ο χώρος της Υγείας συνεχίζεται να μαστίζεται από πολλά προβλήματα, αποτέλεσμα κυρίως των σοβαρών περικοπών στις δαπάνες και των χρόνιων παθογενειών.
Μέχρι και πριν κάποιο διάστημα, η επιστροφή στην κεφαλή του Υπουργείου Υγείας φέρεται φέρεται να ήταν ένα απευκταίο σενάριο για τον κ. Γεωργιάδη, τουλάχιστον σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Οι σοβαρές ανάγκες όμως του χώρου της Υγείας και η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου στις προτεραιότητες της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό φαίνεται πως δεν άφησαν περιθώρια άρνησης στον κ. Γεωργιάδη.
Βασικό αγκάθι παραμένει το πρόβλημα του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη, το οποίο αν και θεσμοθήθηκε το 2012 επί της θητείας του κ. Γεωργιάδη αρχίζει ουσιαστικά να εφαρμοζεται. Βέβαια, πλέον το ποσοστό της αυτόματης επιστροφής έχει εκτροχιαστεί φθάνοντας έως και το 70% στο νοσοκομειακό φάρμακο και γύρω στο 50% στα εξωνοσοκομειακά.
Βέβαια, τα ευρύτερα προβλήματα στη φαρμακευτική πολιτική, αποτέλεσμα κυρίως της υποχρηματοδότησης και της αστάθειας του περιβάλλοντος έχουν αρχίσει να προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση στην καινοτομία. Νέα, καινοτόμα φάρμακα αργούν να φθάσουν στους Έλληνες πολίτες, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος κάποια να μην ενταχθούν ποτέ στην αγορά.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως χάνονται ή καθυστερούν στόχοι στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, διακινδυνεύοντας την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας από το εν λόγω εργαλείο.
Επιπλέον, «στον πάγο» μοιάζει να έχει μπει τόσο η εξέλιξη της νέας ΠΦΥ, με επίκεντρο τον Προσωπικό Γιατρό, όσο και η υλοποίηση των επόμενων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.
Βέβαια, αγώνας δρόμου είναι και η αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ σε εξέλιξη είναι η αναδιαμόρφωση του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, καθώς και ανασχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων υπουργών, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο στο Χ για «διαχρονική εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού», μίλησε για «τεράστια ευθύνη» και υποσχέθηκε ότι θα δώσει «τον καλύτερο εαυτό» του.