«Ανάσα» στη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων με κυβερνητική παρέμβαση σε 3 σημεία
Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομειακά φάρμακα του 2023, κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, αναμένεται να επιτύχουν οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας.
Δεν έφυγαν με άδεια χέρια από τη σημερινή, μεσημβρινή συνάντηση στην Αριστοτέλους, οι φαρμακευτικές εταιρείες, με κυρίαρχο θέμα συνάντησης το υψηλό clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα.
Ο Υπ. Υγείας, μαζί με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό φέρεται να ανακοίνωσαν στους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο, τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν να μετριάσουν την επιβάρυνση από την υπέρβαση της δαπάνης για τα φάρμακα των νοσοκομείων, όπως έγραψε το News4Health.
Όπως έχουμε γράψει, το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, φθάνει το 83%. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μάλιστα, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε παρέμβαση σε τρία σημεία με στόχο τον περιορισμό της επιβάρυνσης και συγκεκριμένα:
- Έκτακτο κονδύλι 20 εκατ. ευρώ από το Υπ. Οικονομικών για την ενίσχυση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού
- Προσθήκη του αποθεματικού των κλειστών προϋπολογισμών, ύψους 30-33 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που περίσσευε.
- Ο περιορισμός της προστασίας των φαρμάκων με τιμές κάτω των 30 ευρώ που απαλλάσσονται μερικώς ή πλήρως από το clawback.
Με τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περιορισμός της επιβάρυνσης κατά 65 με 70 εκατ. ευρώ για το 2023, που θα επιτρέψει το συνολικό clawback να υποχωρήσει από το 83% σε περίπου 77% με 76%.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι για το 2024, αν και δεν έχει διευκρινιστεί η κατανομή της αύξησης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με βάση την άνοδο του ΑΕΠ, ο Υπουργός Υγείας έχει αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στα νοσοκομεία, αλλά από τα 70 εκατ. ευρώ που είχαν συζητηθεί, σήμερα φέρεται να αναφέρθηκε μόνο σε 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης, για το τρέχον έτος φέρεται να καταγράφεται μείωση κατά 20 εκατ. ευρώ στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΙΦΕΤ.
Η δαπάνη στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά 3% και εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ως στο τέλος της χρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη συζήτηση ήρθε και το θέμα του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και Εταιρειών, με την ηγεσία της Αριστοτέλους να επιδιώκει την επιτάχυνση της έναρξης της εφαρμογής του.
Φάρμακα κάτω των 30 ευρώ
Στο σχέδιο νόμου, το οποίο είχε παρουσιάσει και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γεωργιάδης, αναμένεται να ενταχθεί και διάταξη για τα σκευάσματα κάτω 30 ευρώ και το καθεστώς, μερικής ή πλήρους, εξαίρεσης τους από το clawback.
Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης τους αναμένεται να διαφοροποιηθεί, λοιπόν και μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από το 2023, για αυτό και τα σημειώματα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθουν με διορθώσεις και για το πρώτο εξάμηνο.
Ειδικότερα, τα σκευάσματα έως 5 ευρώ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται πλήρως από το clawback. Εκείνα με τιμή , από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ, θα πληρώνουν από το 40% της προκαλούμενης υπέρβασης και τα σκευάσματα από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ δεν θα καταβάλλουν το σύνολο του clawback που τους αναλογεί, αλλά αυξάνεται η επιβάρυνση στο 60% από 40% που ισχύει τώρα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θ. Κωντογεώργης, καθώς και ο Γ.Γ. Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αρ. Αγγελής, εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά του φαρμακευτικού κλάδου ήταν επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).