Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Θετικό ισοζύγιο αλλά όχι υπεραισιοδοξία» για τον λογαριασμό χρηματοδότησης
Πλεόνασμα ύψους 63,39 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το 2021 ο λογαριασμός χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ωστόσο η εκτίμηση για το πλεόνασμα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε ξεπερνούσε τα 337 εκατ. ευρώ.
«Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά τη μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μείωσε τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια περιορίσθηκαν στα 19 εκατ. Παρά τη μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου. Το ισοζύγιο είναι θετικό αλλά δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Βέβαια», προσθέτει, «η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΑΠΕΕΠ, οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης αγοράς. «Έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν. Επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών», σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.
Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, τον Μάιο 2021 συνδέθηκαν 96,41 νέα MW ΑΠΕ, ενώ το σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.454 MW (640 MW Αιολικά, 787 MW Φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW Βιομάζα και 2 MW συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας).