Ανάλυση του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών στη Γερμανία
Δυο κρατίδια στα οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του Γερμανικού πληθυσμού, ίσως και το πλουσιότερο. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με πρωτεύουσα τη Στουτγκάρδη, το κόμμα της Μέρκελ υπέστη συντριβή,αποσπώντας μόλις το 24% των ψήφων από 27% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ στη Ρηνανία-Παλατινάτο (πρωτεύουσα το Μάιντς) υποχώρησε στο 27,7% από 31,8% το 2016.
Μεγάλος νικητής στη Βάδη -Βυτερμβέργη οι Πράσινοι- που είχαν και τον τοπικό πρωθυπουργό- με 32,6% και σημαντική αύξηση της δύναμής τους. Στη Ρηνανία-Παλατινάτο ,οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κατόρθωσαν επίσης να διατηρηθούν στην πρώτη θέση με οριακές απώλειες και οι Πράσινοι να αυξήσουν τη δύναμή τους πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες .
Την ίδια ώρα, η ακροδεξιά Alternative für Deutschland (AfD) δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται εντελώς στο lockdown σε εθνικό επίπεδο και κατέγραψε απώλειες και στα δύο κρατίδια.
Η πιο σκοτεινή ώρα
«Η πιο σκοτεινή ώρα για τους Χριστιανοδημοκράτες» γράφει η Die Welt . Το Der Spiegel κάνει λόγο για «εκλογική καταστροφή για το CDU». Και δεν μπορούσε να είναι αλλιώς! Κατ` αρχήν είναι η τραγική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μέρκελ .
Παρά την καραντίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξάνεται και πάλι, οι ηλικιωμένοι περιμένουν το ραντεβού εμβολιασμού που αργεί και οι πολίτες φοβούνται το νέο lockdown του Πάσχα. Οι Χριστιανοδημοκράτες υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, Γενς Σπαν και Πέτερ Αλτμάιερ έχουν γίνει πλέον τα «συνώνυμα της αποτυχίας» στην υγεία και στην οικονομία.
Ηταν το κλίμα στραβό, το έφαγαν και οι «γάιδαροι» Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές που όπως αποκαλύφθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου ,πήραν μίζες εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά προστατευτικών μασκών ,αλλά και την παροχή «διευκολύνσεων» στο αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαιτζάν στους Ευρωπαικούς θεσμούς. Τα δύο αυτά γεγονότα έκανα πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη στο CDU. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη χειρότερα για το CDU ,καθώς -λόγω της πανδημίας , ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων είχε ψηφίσει ταχυδρομικώς και εκ των προτέρων, προτού γίνουν γνωστά αυτά τα σκάνδαλα .
«Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση του από το σκάνδαλο με τα “μαύρα ταμεία” ,που προκάλεσε τo 1999 την πτώση του Χέλμουτ Κολ. Αυτή τη φορά, υπάρχει ιδιαίτερη υποψία για μίζες που πήραν βουλευτές του κόμματος για να προωθήσουν συμβάσεις με το κράτος για την αγορά προστατευτικών μασκών κατά του κορονοϊού» γράφει το Spiegel.
Προμήνυμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές;
Στο Μέγαρο Κόνραντ Αντενάουερ -στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο- «το γνωρίζουν πλέον καλά: Μετά από πολλά χρόνια αυτονόητης παραμονής στην εξουσία, το κλίμα δείχνει να αλλάζει τώρα και σε εθνικό επίπεδο. Οι βιαστικά συνταχθείσες δηλώσεις…εντιμότητας από τους βουλευτές δεν έχουν καμία χρησιμότητα» γράφει η Die Zeit. «Το σκάνδαλο με τις μάσκες έπληξε την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του CDU. Όταν αναγείρονται ηθικά ζητήματα ,μπορεί γρήγορα να καταστούν υπαρξιακό πρόβλημα στην πολιτική».
Το χειρότερο για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι ότι η συντριβή στα δύο κρατίδια έρχεται έξι μόλις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου , με το κόμμα της Μέρκελ -χωρίς την Μέρκελ επικεφαλής αυτή τη φορά- να κινδυνεύει να χάσει την καγκελαρία για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. «Τραγικό για το CDU το πρώτο τεστ για το εκλογικό έτος 2021» γράφει η Die Zeit. «Οι 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Ρηνανία-Παλατινάτο και στη Βάδη -Βυρτεμβέργη - είτε το θέλουν είτε όχι - επηρεάζουν την εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου κάνει λόγο για “σύνδρομο του Μάρτιν Σουλτς”, υπενθυμίζονται ότι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός το 2017 υπέστη απανωτές πανωλεθρίες σε τοπικές αναμετρήσεις λίγο μετά την εκλογή του ως προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που τον οδήγησαν αργότερα σε παραίτηση. Η Tagesschau δίνει την εξήγηση: «Το CDU αντιμετωπίζει προφανή προβλήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών δεν φαίνεται να σώνεται με … εμβολιασμό.
Γιατί, οι δικοί τους άνθρωποι αποδεικνύονται άπληστοι έμποροι μάσκας» γράφει η Tagesschau. «Έξι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το CDU φαίνεται τόσο αποπροσανατολισμένo, τόσο γυμνό ,που ακόμη και το SPD και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) , πίστεψαν και πάλι στον εαυτό του; ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα κυβερνητική συμμαχία» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα. Ο Γενικός Γραμματέας του CDU ,Πάουλ Ζιέμιακ ομολόγησε ανοιχτά το βράδυ της Κυριακής μετά τις εκλογές στα δύο κρατίδια ότι το κόμμα ευθύνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αποτυχία στη διαχείριση κρίσεων. Ομολογία ήττας, το λιγότερο! «Πολλά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά για πρώτη φορά υπάρχει κάτι σαν αλλαγή στον αέρα» γράφει η Die Zeit . Η Tagesschau είναι πιο σκληρή: «Το CDU δεν είναι μόνιμος ένοικος στην Καγκελαρία.Η Γερμανία μπορεί να κυβερνηθεί όχι μόνο χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και χωρίς το κόμμα της. Και μια δημοκρατία με αλλαγή θα ήταν ακόμη μια προοπτική που θα ωφελούσε τη χώρα, τον λαό και επίσης τις πολιτικές επιχειρήσεις του Βερολίνου. Η διακυβέρνηση χωρίς το CDU δεν είναι μόνο δυνατή, έχει και νόημα» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα της αλλαγής…
Το μήνυμα της ήττας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γράφει η ιταλική Corriere della Sera: «Η βαριά ήττα της Μέρκελ στις δύο περιφερειακές εκλογές ακούγεται σαν κακός οιωνός ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το κόμμα της Καγκελαρίου, αποδυναμωμένο από τα σκάνδαλα διαφθοράς, πληρώνει το τίμημα» τονίζει η ιταλική εφημερίδα.
«Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ χάνει τα φτερά του» γράφει η γαλλική Le Figaro. « Η εκλογική αποτύπωση αυτών των υποθέσεων , που τροφοδοτούν υποψίες διαφθοράς και …επιχειρηματικής λειτουργίας εντός του Συντηρητικού Κόμματος, θα μπορούσε να ήταν ακόμη βαρύτερη» προσθέτει.
Ο βρετανικός Guardian ,αφού σημειώνει ότι «το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», εκτιμά ότι «το τσουνάμι αυτό μπορεί να στραφεί εναντίον των συντηρητικών της Γερμανίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές εκλογές σε έξι μήνες».
Η ιστοσελίδα EUropa γράφει μάλιστα ότι «το σύστημα Μέρκελ καταρρέει, όπως κλονίζεται και η ηγεμονία του CDU στο συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το σύστημα εξουσίας που είχε δημιουργηθεί στα γερμανικά κρατίδια ,σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στην ΕΕ, καταρρέει. Η εξουσία του συστήματος Μέρκελ μειώνεται επίσης - λόγω της άθλιας διαχείρισης των εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ και λόγω του ατελέσφορου lockdown στη Γερμανία».
Δεν είναι βέβαια ακόμη σαφές τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή πολιτική . Θα αποδυναμωθεί επίσης η φίλη της Μέρκελ, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν - ή μπορεί τελικά να επιπλεύσει ; Θα αναλάβει να παίξει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν; Θα μπορέσει ,με δεδομένη την άνοδο της επιρροής στην ίδια τη Γαλλία της Μαρίν Λε Πέν; Θα κατορθώσουν οι Πράσινοι και η κεντροαριστερά να καταλάβουν το κενό που αφήνει πίσω της η Μέρκελ στις Βρυξέλλες; Είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα... Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως και η φύση έτσι και η κοινωνία, απεχθάνεται το κενό…