Ανάλυση Politico: Τι πραγματικά θέλει ο Πούτιν από τις αμερικανικές εκλογές
Δεν είναι μόνο η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αυτό που περιμένει ο Ρώσος πρόεδρος.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την τετραετή θητεία του στον Λευκό Οίκο το 2016, φελλοί σαμπάνιας έσκασαν στη Μόσχα.
Οκτώ χρόνια, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και μια ολική επίθεση στην Ουκρανία αργότερα, οι φούσκες ελπίδας έχουν σβήσει και αντικαταστάθηκαν από γλυκόπικρες γουλιές.
Ενώ η συμβατική άποψη μπορεί να είναι ότι το Κρεμλίνο εύχεται και πάλι τη νίκη του Τραμπ, η πραγματικότητα είναι ότι κανένας από τους δύο πιθανούς μελλοντικούς προέδρους δεν είναι πιθανό να προσφέρει όλα όσα θέλει η Μόσχα, αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.
Ο Τραμπ
Ας ξεκινήσουμε με τον Τραμπ: Από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απολαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο θαυμασμού από τη Μόσχα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εντυπωσιάζεται τον θαυμασμό του Τραμπ για τον ίδιο.
«Ο Πούτιν είναι ένας κοντός, ματαιόδοξος άνθρωπος», λέει η Νίνα Χρουστσόβα, καθηγήτρια στο The New School στη Νέα Υόρκη και δισέγγονη του πρώην Σοβιετικού πρωθυπουργού Νικήτα Χρουστσόφ.
«Στο Κρεμλίνο αρέσει το γεγονός ότι ο ψηλός, πλούσιος Τραμπ νιώθει απόλυτο δέος για τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Αυτό δίνει στον Πούτιν το πάνω χέρι».
Και ενώ η ισχυρή προσωπικότητα του Τραμπ και η αισθητική του ψεύτικου μαυρίσματος μπορεί να ενοχλεί τους πουριτανούς στη Δυτική Ευρώπη, η ρωσική ελίτ δεν είναι απόμακρη από τις επιδείξεις πλούτου ούτε, για να το θέσω ήπια, στις αυτοκρατικές τάσεις των πολιτικών της.
Οι συνωμοτικές απόψεις του Τραμπ αντηχούν, επίσης, μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πολλών Ρώσων, που τροφοδοτείται από τους πολιτικούς και την προπαγάνδα τους, ότι οι απλοί Αμερικανοί κρατούνται όμηροι από ένα βαθύ κράτος.
Το μεγαλύτερο αξιοθέατο για το Κρεμλίνο όσον αφορά τον Τραμπ, φυσικά, είναι η στάση του για την Ουκρανία. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο σε μια μέρα, πιθανώς αναγκάζοντας το Κίεβο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Ο αντιπρόεδρός του, JD Vance, ασκεί σκληρή κριτική για την παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη», είπε ο Abbas Gallyamov, πρώην συντάκτης ομιλιών του Κρεμλίνου. «Μια παρατεταμένη σύγκρουση που δεν είναι σε θέση να κερδίσει δεν βοηθά στη νομιμότητά του».
Τα μειονεκτήματα του Τραμπ
Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα στον Τραμπ. Καθώς η Μόσχα έμαθε με τον δύσκολο τρόπο κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ δεν τηρεί πάντα τις υποσχέσεις του. Συγκεκριμένα, δεν κατάφερε να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να άρει τις δυτικές κυρώσεις σχετικά με την κατάληψη της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας.
Οκτώ χρόνια αργότερα, καθώς το τριήμερο σχέδιο εισβολής του Πούτιν εκτείνεται προς το τέλος του τρίτου έτους του, η Μόσχα αμφιβάλλει ότι η εχθρότητα της Ουάσιγκτον θα διαλυθεί ακόμη και από τον πιο φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.
«Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα για τη Ρωσία, επειδή οι υποψήφιοι αντικατοπτρίζουν πλήρως τη δικομματική συναίνεση ότι η χώρα μας πρέπει να ηττηθεί», έγραψε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα λόγια του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου και την καλή του σχέση με τη Ρωσία «κοινοτοπίες».
«Δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Ούτε σε μια μέρα, ούτε σε τρεις μέρες, ούτε σε τρεις μήνες. Και αν προσπαθήσει πραγματικά, θα μπορούσε να είναι ο νέος JFK», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.
«Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές, δεν βλέπουμε καμία προοπτική η Αμερική να αλλάξει τη ρωσοφοβική της πορεία», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Αναμφισβήτητα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ έβαλε τον Τραμπ στη θέση του αυτόν τον μήνα, αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό με τη Μόσχα και το Πεκίνο κατά την πρώτη του θητεία.
«Όχι, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο Ryabkov.
Πώς βλέπει ο Πούτιν τη Χάρις
Έπειτα, υπάρχει η Χάρις, η υποψήφια που έλαβε τη σαρκαστική υποστήριξη του Πούτιν τον Σεπτέμβριο.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν «ο αγαπημένος μας, αν μπορείς να το πεις έτσι», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια πάνελ στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, μια εκδήλωση που σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας.
Μόλις ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα έκανε ό,τι είχε ζητήσει από τους οπαδούς του ο Δημοκρατικός πρόεδρος και θα «υποστηρίξει» τη Χάρις.
«Έχει ένα τόσο εκφραστικό και μολυσματικό γέλιο, που δείχνει ότι τα πάει καλά», είπε, προκαλώντας γέλια στο κοινό του.
Ο Gallyamov, ο πρώην συντάκτης ομιλιών του Κρεμλίνου, απέρριψε τα σχόλια του Πούτιν. «Είναι μια παραδοσιακή επιχείρηση κάλυψης της KGB που προορίζεται να ωφελήσει τον Τραμπ», είπε.
Αλλά η Χρουστσόβα είπε ότι μπορούσαν ωστόσο να περιέχουν έναν πυρήνα αλήθειας.
Η υπόσχεση του Τραμπ για γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και εκείνου που εξασφάλιζε έδαφος για τη Μόσχα, μπορεί να μην είναι το προτιμώμενο αποτέλεσμα του Πούτιν. «Έχει κάνει τον πόλεμο το κεντρικό στοιχείο της κληρονομιάς του, και έτσι θα τον διεξάγει για όσο χρειάζεται, θέλει και μπορεί», είπε η Χρουστσόβα.
Η Χάρις θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό επεκτείνοντας ένα status quo που η Μόσχα πιστεύει ότι παίζει υπέρ της καθώς η αποφασιστικότητα της Δύσης εξασθενεί έναντι της ανελέητης επίθεσης της Ρωσίας.
Ως υπέρμαχος του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, η Χάρις προσφέρει επίσης στον Πούτιν μια τέλεια δικαιολογία για τον ατελείωτο πόλεμο του ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «αμερικανική ηγεμονία».
Να νικήσει η πόλωση
Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις του μεταξύ των δύο υποψηφίων, το Κρεμλίνο φαίνεται σίγουρα να πιστεύει ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι. Ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και τεχνολογίας των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συνεχίζει να διαδίδει ψεύτικα βίντεο και άλλη παραπληροφόρηση που έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει την εκστρατεία.
Ενώ μεγάλο μέρος του περιεχομένου στοχεύει το στρατόπεδο των Δημοκρατικών - μια παράξενη ιστορία ισχυριζόταν ότι η Χάρις είχε πυροβολήσει έναν υπό εξαφάνιση ρινόκερο στη Ζάμπια - φαίνεται επίσης ότι έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει την πίστη στην ψήφο γενικά. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν περιγράψει την προεκλογική περίοδο ως κάτι μεταξύ τσίρκου και εμπόλεμης ζώνης.
Εάν το Κρεμλίνο έδινε ψηφοφορία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ψήφιζε υπέρ του χάους, της πόλωσης και της απογοήτευσης από την αμερικανική δημοκρατία.
Από σήμερα φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει.
Το flash.gr στις αμερικανικές εκλογές
Το flash.gr θα καλύψει λεπτό προ λεπτό τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ.
Με συνεχή ροή και ρεπορτάζ από τον ανταποκριτή μας, Δημήτρη Σουλτογιάννη, όλα τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών με παρασκήνιο και δηλώσεις των πρωταγωνιστών.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης (5/11) με live blog θα καλυφθεί λεπτό προς λεπτό η εκλογική διαδικασία, το κλείσιμο της κάλπης, τα exit poll, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο νικητής της βραδιάς και όλες οι αντιδράσεις.
Μείνετε συντονισμένοι στο flash.gr.