Ανάλυση BBC: Πώς «διαβάζουν» 4 μεγάλες οικονομίες τους δασμούς του Τραμπ - Δώρο ή τιμωρία
Σοκ και μούδιασμα προκάλεσε στις παγκόσμιες αγορές η ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.
Παγωμάρα επικρατεί στον κόσμο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι επιβάλλει εμπορικούς δασμούς σε 184 χώρες οι οποίοι αναμένεται να προκαλέσουν ένα σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο σε όλες τις οικονομίες.
Παρά την αρχική αντίδραση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας επιβλήθηκαν δασμοί 20% ως απάντηση στο 37% που επιβάλλονται σε προϊόντα που εισάγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο της δασμολογικής καταιγίδας βρίσκονται η βιομηχανία αυτοκινήτων, η τεχνητή νοημοσύνη και τα μικροτσίπ. Μερικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνες που πλήττονται με τους υψηλότερους δασμούς που επιβλήθηκαν στην «Ημέρα Ανεξαρτησίας» όπως την αποκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το Πεκίνο αμέσως μετά τις ανακοινώσεις διαμήνυσε ότι θα υπάρχουν απαντήσεις. Σύμφωνα με το BBC ενδεχομένως, η επιβολή 34% να θεωρηθεί και ως «δώρο» από τον Τραμπ.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει τις ΗΠΑ, αλλά δεν θέλει να κλιμακώσει την κατάσταση
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε εκ μέρους όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας ότι οι νέες εισαγωγές φόρων θα προκαλέσουν «τρομερές» συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει «καμία ξεκάθαρη διαδρομή μέσα από την πολυπλοκότητα και το χάος» που θα απελευθερώσουν οι νέοι δασμοί παγκοσμίως.
Ωστόσο, η Επιτροπή έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ορισμένες από τις οποίες θα πληγούν περισσότερο από άλλες - όπως η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, τα είδη πολυτελείας της Ιταλίας και οι γαλλικοί παραγωγοί κρασιού και σαμπάνιας.
Ως η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, η ΕΕ μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ - στοχεύοντας αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της «μεγάλης τεχνολογίας» όπως η Apple και η Meta με αντίμετρα.
Αλλά λέει ότι ο στόχος της δεν είναι να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον εδώ – είναι να πείσει τον Τραμπ να διαπραγματευτεί.
Το βράδυ της Τετάρτης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι σχολίασε ότι ενώ θεωρούσε τους δασμούς λανθασμένους, θα γίνουν τα πάντα για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Οι δασμοί είναι ένα «δώρο» για τον Κινέζο ηγέτη
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Πεκίνο, η επιβολή δασμών 34% στα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ αναμφίβολα θα βλάψει τις κινεζικές εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν σε αυτήν την αγορά. Από την πλευρά το, το Πεκίνο δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα προσπαθήσει να βλάψει τις αμερικανικές εταιρείες που προσπαθούν να φτάσουν στη μαζική κινεζική αγορά.
Όμως, κατά έναν τρόπο, αυτές οι κινήσεις του Τραμπ είναι επίσης ένα «δώρο» στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η κυβέρνηση Σι απεικονίζει τη χώρα ως πρωταθλητή του ελεύθερου εμπορίου, υποστηρικτή των πολυμερών θεσμών και συγκρίνεται με την άλλη υπερδύναμη του κόσμου.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Κίνας συζητούσε με διευθυντικά στελέχη μεγάλων διεθνών εταιρειών – συμπεριλαμβανομένων πολλών από την Ευρώπη – και οι εικόνες ήταν σαφείς. Οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είναι συνώνυμα του χάους, της εμπορικής καταστροφής, του εθνικού συμφέροντος. Από την άλλη, σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα παρουσιάζει σταθερότητα, ελεύθερο εμπόριο, παγκόσμια συνεργασία.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη κινητοποιήσει τον τομέα των κρατικών μέσων ενημέρωσης για να επιτεθεί σε αυτόν τον τελευταίο γύρο δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με την ανάγνωση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά κάθε φορά που ο Τραμπ λαμβάνει μέτρα όπως αυτά, διευκολύνει την παράδοση των πωλήσεων του Σι.
Και η οικονομική αναγκαιότητα μπορεί να φέρει πολλές χώρες πιο κοντά στην Κίνα και να τις απομακρύνει από τις ΗΠΑ.
Κάποια ανακούφιση αλλά όχι απόλαυση στο Λονδίνο
Όπως αποκαλύπτει οικονομικός ανταποκριτής του BBC που επικαλείται πηγή στην κυβέρνηση Στάρμερ, Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αντιληφθεί ότι βρισκόταν «στη λίστα με τα καλά παιδιά» ωστόσο δεν γνώριζαν εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε.
Όπως σημειώνει, διαπιστώνεται μια αίσθηση ανακούφισης μεταξύ των υπουργών, αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι. Οι δασμοί που θα επιβληθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους εμπορικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, τις βιομηχανίες και τις παγκόσμιες εμπορικές ροές τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Θα είναι «ανατρεπτικό», όπως τόνισε μια κυβερνητική πηγή.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε μια ομάδα τεσσάρων βρετανών διαπραγματευτών βρίσκεται σε «εντατικές» συνομιλίες με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, αλλά είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν ως την Ουάσιγκτον σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.
Η Ινδία φοβάται τις επιπτώσεις αλλά ορισμένοι τομείς είναι σε καλή τροχιά
Οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώσουν τελωνειακό φόρο ύψους 26% προκειμένου να προμηθευθούν προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Ινδία. Όπως εκτιμάται, αυτό θα επηρεάσει σοβαρά τις μεγάλες «εξαγωγές εργασίας», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Priyanka Kishore στο BBC από την εταιρεία συμβούλων Asia Decoded.
«Αυτό πιθανότατα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση και στο γενικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ)» σε μια εποχή που η ανάπτυξη ήδη τραυλίζει, εξηγεί η Kishore.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών από την Ινδία ενδέχεται να ωφεληθούν, καθώς οι υψηλότεροι δασμοί σε ανταγωνιστές όπως το Βιετνάμ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκ νέου δρομολόγηση του εμπορίου. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να μετριάσει τον συνολικό αρνητικό αντίκτυπο προ προκάλεσε ο Τραμπ.
Σε αντίθεση με τον Καναδά, το Μεξικό ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια συμβιβαστική προσέγγιση προς τον Τραμπ και διαπραγματεύεται μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το εάν αυτό πυροδοτήσει αντίποινα στο Δελχί, θα παρακολουθηθεί πολύ στενά.
Η φαρμακευτική βιομηχανία - η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εξαγωγές της Ινδίας σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εξαιρέθηκε από τους «αμοιβαίους» δασμούς γεγονός που προκάλεσε μια ανακούφιση στο Νέο Δελχί.