Αναλένα Μπέρμποκ: «Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά»
Οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.
«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση» δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά».
Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός, και επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη».
Ζελένσκι: Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με τα πυρηνικά όπλα της
Εξάλλου, την ίδια περίπου ώρα, βγήκαν στη δημοσιότητα δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μίλησε στο think tank Chatham House, κάνοντας λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, μιλώντας για αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας και για ιδιαίτερα βάναυση μεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις, που «βασανίζουν μέχρι θανάτου» τους ανθρώπους της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία δεν πιστεύει πως μπορεί να καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη χώρα, εξαιτίας του «πυρηνικού εκβιασμού».
«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι ρωσικοί πύραυλοι να φτάσουν στις ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό το κάνουν επειδή έχουν το αίσθημα της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών» είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα στη δεξαμενή σκέψης του βρετανικού Chatham House.
«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει», πρόσθεσε.
«Η Μαριούπολη βασανίζεται μέχρι θανάτου»
Στην ίδια συνέντευξή του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Μαριούπολη είναι «ένα παράδειγμα του βασανισμού και της λιμοκτονίας, που χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο». Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι καμία διεθνής οργάνωση δεν έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην πόλη επί του παρόντος.
«Αυτή η απανθρωπιά και η αγριότητα είναι ο τρόπος με τον οποίον ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους. Ο θάνατος δεν προκαλείται από τον πόλεμο. Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό γεγονός. Αυτό είναι βασανισμός μέχρι θανάτου. Είναι τρομοκρατία και μίσος».
Δεν είμαι ο πρόεδρος μιας... «μίνι Ουκρανίας»
Όταν ρωτήθηκε για το ελάχιστο που θα δεχόταν σε μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δεν φάνηκε πρόθυμος να κάνει εκπτώσεις: «Εκλέχθηκα από τον λαό της Ουκρανίας ως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όχι ως ο πρόεδρος μιας μίνι Ουκρανίας».
Οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν και να αποσυρθούν, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ανακτήσει όλες τις περιοχές της, όπως ήταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε αναφορά στην Κριμαία.
Αναλένα Μπέρμποκ: Για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Αναφερόμενη στην απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι, «ως κυβέρνηση, έχουμε χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές απ' έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας».
«Σε αυτή την ευθύνη», συνέχισε, «περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες».
Στη συνέντευξη η κυρία Μπέρμποκ ερωτάται ακόμη για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει ο σύζυγός της στην εταιρία συμβούλων επικοινωνίας MSL, απόφαση την οποία η οργάνωση Lobbycontrol χαρακτήρισε «προβληματική», καθώς η εταιρεία εργάζεται συχνά για ξένες κυβερνήσεις και ενδεχομένως διαφημίζεται στο εξωτερικό με τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών.
«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ο σύζυγός μου έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο παιδιά μας. Τώρα επιστρέφει στην εργασία του με μερική απασχόληση. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», απάντησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.