Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα στο ΣτΕ η μάχη των προσφυγών
Σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των συνταξιουχικών οργανώσεων κατά της κυβερνητικής απόφασης να μην εφαρμόσει πλήρως την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που όριζε την επιστροφή τόσο των Δώρων όσο και των διαφορών στη σύνταξη για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο χρόνο το υπουργείο Εργασίας δεν εφάρμοσε το πρώτο μέρος της απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου του Οκτωβρίου του 2019. Γι’ αυτό και η υπόθεση ξαναπάει το ΣτΕ με πρωτοβουλία των συνταξιούχων.
Ποια επιχειρήματα θα θέσουν στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που θα θέσουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ είναι ότι οι περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι με την επίμαχη διάταξη νόμου παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας και της διάκρισης των λειτουργιών.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (e-ΕΦΚΑ και υπουργείου Εργασίας) θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που ξεκινούν από 2,6 δισ. ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως και 4,2 δισ., επικαλούμενοι τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στα οικονομικά του e-ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια στο ύψος των σημερινών αλλά και των μελλοντικών συντάξεων.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα διεξαχθεί με τα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19, δηλαδή με περιορισμένο ακροατήριο και με καθορισμένο χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων που θα κρατήσουν το πολύ έως 60 λεπτά.
Στο μεταξύ χθες συζητήθηκε στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (συντάξεις δημοσίου) αντίστοιχη προσφυγή για το σύνολο όμως των περικοπών μετά το 2015 (και όχι για το συγκεκριμένο 11μηνο). Οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να βγουν πριν το καλοκαίρι.
Τρέχουν οι προθεσμίες των αιτήσεων για ανακοπή των προθεσμιών παραγραφής
Την ίδια ώρα, τρέχουν οι προθεσμίες για την κατάθεση αγωγών και αιτήσεων ανακοπής των προθεσμιών παραγραφής των αναδρομικών. Ειδικά για τις διεκδικήσεις του 2015 η προθεσμία έληγε στο τέλος του έτους (5ετής περίοδος), αλλά λόγω της πανδημίας δόθηκε ολιγοήμερη παράταση.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων συστήνει στους συνταξιούχους «να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά δώρων και περικοπών σε κύριες και επικουρικές έως τον Φεβρουάριο 2021 (μετά την παράταση λόγω covid), ώστε να μην παραγραφεί το έτος 201».
Το Δίκτυο αναφέρει ότι «οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων υπέστησαν περικοπές 98 δισ. Ευρώ». Ειδικά μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ «πάνω από 600.000 συνταξιούχοι ζουν με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ».
Ειδικά για τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ, ήταν «ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ. Λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. Ευρώ».
Το ΕΝΔΙΣΥ κατήγγειλε την σχετική «υπουργική απόφαση της ντροπής που φέρει την υπογραφή του τέως υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση» και προσέφυγε στο ΣτΕ, διότι η υπουργική απόφαση ήταν ανακόλουθη της απόφασης του ΣτΕ.
«Ενημερώνουμε επίσης ότι έχουμε δεκτές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι για το 11μηνο που έδωσε το ΣτΕ, αλλά για πενταετία 2013-2018 και μάλιστα εντόκως, συν τις περικοπές του νόμου 4387/2016 (Κατρούγκαλου)» καταλήγει το Δίκτυο.