Άμυνα ή… επίθεση; To «σίγουρο» κόλπο για να βγεις νικητής στο τσούγκρισμα
Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες μια ευχάριστη και διασκεδαστική μάχη λαμβάνει χώρα στο πασχαλινό τραπέζι. Τα κόκκινα αυγά ρίχνονται στη μάχη και νικητής είναι εκείνος που θα καταφέρει να κρατήσει το τσόφλι του δικού του ανέπαφο.
Και ενώ όλοι ψάχνουν με το… μάτι ποιο αυγό ενδέχεται να είναι το πιο σκληρό, που θα σπάσει τα υπόλοιπα, υπάρχει μία ολόκληρη επιστημονική απάντηση στην ερώτηση «ποιο αυγό είναι πιο σκληρό για να το διαλέξω».
Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έκανε τις πράξεις και κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα, για το ποια αυγά είναι αυτά που κερδίζουν στο τσούγκρισμα.
Όταν παίζουμε… επίθεση
- Επιλέγουμε μεσαίου μεγέθους αυγό. Τα μεγάλα αβγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία.
- Προσέχουμε το αυγό να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπυλωτή, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.
- Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα το τσουγκρίσουμε. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει.
Όταν παίζουμε άμυνα
- Στην περίπτωση που χτυπούν το δικό μας αυγό, το τυλίγουμε απαλά με χέρι μας, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στο εσωτερικό του, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω.
- Όταν δεχόμαστε την κρούση, δεν θα πρέπει να στηρίζουμε κάπου το χέρι μας (π.χ. σε κάποιο τραπέζι), αλλά να βρίσκεται στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα, κατεβάζουμε λίγο προς τα κάτω το χέρι, σαν να ακολουθούμε την κίνηση αυτού που χτυπάει.
Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών
Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αυγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αυγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αυγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό είναι σύμβολο ζωής και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.