Αμπντουλχαμίντ Χαν: Σε εγρήγορση Λευκωσία και Αθήνα - Αναμένουν κίνηση στην κυπριακή ΑΟΖ
Μπορεί το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να ξεκίνησε να εργάζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πηγές ωστόσο από τη Λευκωσία εκφράζουν τη σιγουριά ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.
Το εν λόγω γεγονός ότι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο έμεινε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές αρχές, προσέφερε μια ανάσα σε Λευκωσία και Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλόβαθμο της κυπριακής κυβέρνηση παραδεχόταν προ ημερών ότι «οι Τούρκοι αυτό που λένε το πράττουν» θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν παραμονές της πρώτης αποστολής του Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι προκλητικοί τόνοι της Άγκυρας, εξάλλου, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς επιμένει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Αιγαίου, με ακραίες αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή.
Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει «παιχνίδια» με το γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ο «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει δεδομένα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή και ότι το σχέδιο Ερντογάν «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις».
Κατά το ίδιο δημοσίευμα είναι πλέον ξεκάθαρο πως όταν ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. «Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.
Δένδιας: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Στο χθεσινό μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη β' φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ερντογάν: Περιμένουμε καλά νέα
Να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί μέσω των πανηγυρισμών για τις έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ακόμη μία αναφορά στο Αμπντουλχαμίτ Χαν σε ομιλία του, για να υποστηρίξει ότι θα εντοπιστούν τα κοιτάσματα και όταν το φυσικό αέριο εξαχθεί, τότε η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική και θα υπάρξει θετική επίπτωση στους πολίτες.
«Ενισχύσαμε τη θέση της Τουρκίας στη διπλωματία με τις σχέσεις που δημιουργήσαμε. Αντί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από την κερκίδα, εμπλεκόμαστε στις κρίσεις και φέρνουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές», σημείωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ρόλο που παίζει η Άγκυρα έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική. [...] Διαφορετική θα είναι και η αντανάκλασή της στους ανθρώπους μας» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είπε: «Τώρα περιμένουμε καλά νέα από αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα όπως κι η ανακάλυψή μας στη Μαύρη Θάλασσα».