Αμπάς: Καταδικάζω την «άνανδρη δολοφονία» του Ισμαήλ Χανίγια - Η κόντρα Φατάχ- Χαμάς
Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε σήμερα «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.
Η διαμάχη Φατάχ - Χαμάς
Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι εντάσεις μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς άρχισαν να αυξάνονται το 2005 μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ τον Νοέμβριο του 2004. Μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2006, οι οποίες κατέληξαν σε νίκη της Χαμάς, οι σχέσεις σημαδεύτηκαν από σποραδικές πολιτικές συγκρούσεις. Αυτό έγινε πιο έντονο αφού τα δύο μέρη απέτυχαν επανειλημμένα να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατανομή της κυβερνητικής εξουσίας, κλιμακούμενη τον Ιούνιο του 2007 και με αποτέλεσμα η Χαμάς να καταλάβει τη Γάζα. Ένα σημαντικό ζήτημα ήταν ο έλεγχος των συνοριακών σημείων διέλευσης, ιδιαίτερα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στις 29 Μαρτίου 2006, αποτελούμενη κυρίως από μέλη της Χαμάς. Η Φατάχ και άλλες οργανώσεις είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν, ειδικά καθώς η Χαμάς αρνήθηκε να αποδεχθεί τους όρους του Κουαρτέτου, όπως η αναγνώριση του Ισραήλ και προηγούμενες συμφωνίες. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Χαμάς και επέβαλαν κυρώσεις. Μετά την απαγωγή από τους μαχητές της Χαμάς του Τζιλάντ Σαλίτ στις 25 Ιουνίου 2006 σε μια διασυνοριακή επιδρομή μέσω σήραγγας έξω από τη Γάζα, το Ισραήλ συνέλαβε σχεδόν το ένα τέταρτο των μελών και υπουργών του Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη τον Αύγουστο του 2006, ενέτεινε το μποϊκοτάζ στη Γάζα και έλαβε άλλα δραστικά μέτρα.
Εκκλήσεις για την εφαρμογή της Διακήρυξης του Καΐρου, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας και του τερματισμού της βίας μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, έγιναν στη Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς της Μέκκας της 8ης Φεβρουαρίου 2007. Η κυβέρνηση της Χαμάς αντικαταστάθηκε στις 17 Μαρτίου 2007 από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Χανίγια και υπουργούς της Χαμάς και της Φατάχ. Τον Ιούνιο του 2007, οι μαχητές της Χαμάς πήραν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και απομάκρυναν όλους τους αξιωματούχους της Φατάχ.
Ο Πρόεδρος Αμπάς, στις 14 Ιουνίου, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απέλυσε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χανίγια και διόρισε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ανέστειλε άρθρα του Βασικού Νόμου για να παρακάμψει την απαραίτητη έγκριση της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Χαμάς είναι η ντε φάκτο κυβερνητική αρχή της Λωρίδας της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007. Έκτοτε, έχει κάνει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει χωριστεί σε δύο πολιτικές, καθεμία από τις οποίες θεωρεί τον εαυτό της ως τον αληθινό εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού – την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή που κυβερνά η Φατάχ και την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα.