Σε τροχιά άμεσου ανασχηματισμού η κυβέρνηση με «πληγή» από τη Βουλή
Μια πληγή δίπλα στο ανοιχτό τραύμα των Τεμπών αφήνει η τέταρτη πρόταση δυσπιστίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκο Μητσοτάκη στην πενταετία που κρατάει τα ηνία της διακυβέρνησης.
Η διπλή αποχώρηση όμως από τον πυρήνα των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, με τις παραιτήσεις του επιτελάρχη Γιάννη Μπρατάκου και του επίσης εξ’απορρήτων, Σταύρου Παπασταύρου, φαίνεται ότι δεν φέρνει απλώς αλλαγές μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά βάζει την κυβέρνηση σε τροχιά άμεσου ανασχηματισμού.
Δομικός ανασχηματισμός προ των πυλών
Η έξοδος Παπασταύρου – Μπρατάκου από την Ηρώδου Αττικού φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής στο σενάριο που διακινείτο έντονα τα τελευταία 24ώρα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το υπουργικό Συμβούλιο, που συγκαλείται στις 11 το πρωί, να συνεδριάζει για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεση του. Οι ίδιες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ακόμη και μέσα στην ημέρα.
Ωστόσο επικρατέστερη εκδοχή θεωρείται, ο ανασχηματισμός, να παρουσιάζεται μέσα στο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με αυτήν την γραμμή ενημέρωσης, αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν θα χρησιμοποιήσει τη συνταγή των σημειακών αλλαγών. Ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται, όπως μεταδίδεται από αυτές τις πηγές ενημέρωσης, μετά το rotation του περασμένου Ιανουαρίου, να κάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα που θα εκπέμπουν το μήνυμα της ολικής επανεκκίνησης ενόψει και των ευρωεκλογών.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι παρά την υπουργική «πανστρατιά» που καταγράφηκε στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμπε την έντονη ενόχλησή του, για την απουσία αρκετών εξ’αυτών από την κυβερνητική εμπροσθοφυλακή σε κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος.
Ποια ονόματα ακούγονται για το Μαξίμου
Για τη μια από τις δυο κενές θέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται έντονα το όνομα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη. Ένα από τα πρόσωπα εμπιστοσύνης που έχει κοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2012, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το σενάριο για μια επιστροφή Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες.
Βέβαιη θεωρείται από κάποιους η κάλυψη από το κενό Παπασταύρου, να γίνει μέσα από την «αναβάθμιση» του έτερου υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέβασε τις μετοχές του, σηκώνοντας το βάρος της κυβερνητικής εκπροσώπησης στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Το παρασκήνιο της διπλής παραίτησης
Η Ηρώδου Αττικού πάντως έδειξε ότι δεν θα περιοριζόταν σε μια στρατηγική διαχείρισης των ζημιών που δημιουργούσε η δημοσιοποίηση της συνάντησης των δυο υπουργών με τον εκδότη της εφημερίδας εναντίον της οποίας η κυβέρνηση επισήμως είχε χαράξει σκληρή γραμμή από το περασμένο Σάββατο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε πρώτο χρόνο θέλησε να υποβαθμίσει τις διακινούμενες πληροφορίες από τη μια χαρακτηρίζοντας την «συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο» και από την άλλη στρέφοντας τους προβολείς στο ότι «η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι πράξεις», καθώς η κυβέρνηση δεν άλλαξε τη στάση της.
Στο παρασκήνιο πάντως είχαν προηγηθεί διαδοχικές επαφές και επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, με τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Σταύρο Παπασταύρου. Μάλιστα αμέσως μετά την καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τους δυο στο γραφείο του, ανοίγοντας ουσιαστικά τον κύκλο των παραιτήσεων.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, παρά τις αιχμές της αντιπολίτευσης, απέφυγε κάποια αναφορά για την αποχώρηση των δυο στενών συνεργατών του. Προσερχόμενος πάντως θέλησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση με την αποστροφή: «αυτά έχει η πολιτική...».
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από την επανεκκίνηση φαίνεται ότι σήκωσε και μια από τις σημαίες της προεκλογικής περιόδου. Εξ’ού και τα μηνύματα ότι «στην υπηρεσία ενός στόχου όλα όσα γίνονται, να πέσει ο Μητσοτάκης» αλλά και ότι «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο - στο τιμόνι του τόπου είναι αυτοί που ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί».