Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για την υπόθεση Ανδρουλάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ – «Ναι» από τα κόμματα
«Σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά παρακολούθησης», δήλωσε στη Bουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, όπως διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αρμόδια να επιληφθεί του θέματος και να κινήσει τη διαδικασία για τη διαλεύκανσή του, ενώ η κυβέρνηση θα συνδράμει προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί, για να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών»
Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δικαστική Αστυνομία, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον εισηγητή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη, την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Νάντια Γιαννακοπούλου, να καταγγέλλουν παράνομη, αντιδημοκρατική ενέργεια, κάνοντας λόγο «για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, που αφορά στη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών».
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσαν την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ώστε να δώσουν εξηγήσεις ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».
Μάλιστα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, χαρακτηρίζοντάς το ως «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».
Τσιάρας: «Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία»
«Προφανώς είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μέθοδοι παρακολούθησης ή καταγραφές αυτού του τύπου, μπορεί να λαμβάνουν χώρα και βεβαίως να δημιουργούν τα πλείστα όσα. Υπάρχει ήδη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που σε πολύ συγκεκριμένη λογική βάζει αφενός μεν μπροστά την διαδικασία που η ίδια η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει, αλλά βεβαίως και την κυβερνητική συνδρομή προς όποια κατεύθυνση αφορά η διαλεύκανση του συγκεκριμένου ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η προϊσταμένη εισαγγελέας Αθηνών, όταν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο πριν κάποιο χρονικό διάστημα και βεβαίως νομίζω ότι η δικαιοσύνη, σε τέτοιου είδους ζητήματα κινείται άμεσα και σταθερά, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο, ούτε αμφισβήτησης, ούτε πολύ περισσότερο συζήτησης σε θέματα και σε ζητήματα που, σε ένα μεγάλο βαθμό – το γνωρίζουμε όλοι μας – δεν έχουν καμία σχέση σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, αλλά αφήνουν περιθώριο ανοχής ή συγκάλυψης τέτοιων γεγονότων».
«Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι η δικαιοσύνη, μόνη της, ανεξάρτητη, με μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μέσα από την ίδια τη λειτουργία της, ουσιαστικά επιλαμβάνεται όλων αυτών των ζητημάτων και κινεί όλες αυτές τις διαδικασίες, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως και προφανώς να μην υπάρχουν σκιές», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.
Θεοχάρης: «Θέση της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως»
«Είναι αταλάντευτη η θέση της ΝΔ και της κυβέρνησης να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει φως στις καταγγελίες, ώστε καμία σκιά, απορία ή γκρίζα ζώνη να μην μείνει στα θέματα αυτά που αφορούν στη δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσαν την κυβέρνηση «να κινηθεί άμεσα και χωρίς υπεκφυγές, ώστε να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας».
«Είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και θεμελιωδών συνταγματικών αρχών η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου αρχηγού κόμματος, του κ. Ανδρουλάκη. Υπάρχει οσμή σκανδάλου και η κυβέρνηση δεν μπορεί να την κρύψει», σημείωσε ο κ. Αυλωνίτης.
Ραγκούσης: «Παρακρατικές ενέργειες»
Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «έκνομες παρακρατικές ενέργειες υποκλοπών» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, όταν θα έρθει στην εξουσία, «δεν θα αφήσει να μείνουν στο σκοτάδι και θα κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική εξέτασή τους, ώστε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται».
Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα», αλλά και για «μη τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό», ενώ προσέθεσε ότι «η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος, είναι η κορυφή του παγόβουνου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η Νάντια Γιαννακοπούλου, που επεσήμανε ότι «τίθεται πλέον θέμα πραγματικής λειτουργίας της δημοκρατίας και αφορά στην ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος» και η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία τόνισε ότι «πρέπει να απαντηθούν στην Επιτροπή Θεσμών τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, ποιοι, πότε και γιατί παγίδευσαν το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ».
Παφίλης: «Παρακολουθούσαν και τα τηλέφωνα του Περισσού»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών, ώστε να δώσουν εξηγήσεις οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ.
Και υπενθύμισε ότι και το κόμμα του είχε καταγγείλει παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων των κεντρικών του γραφείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δοθούν απαντήσεις.