Αμερικανικές εκλογές: Μέχρι και η Καλιφόρνια γύρισε την πλάτη στην Κάμαλα Χάρις
Πολλές καλιφορνέζικες κομητείες που αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας «απέλυσαν» τη Χάρις. Το παράδειγμα του Σαν Μπερναρντίνο που ακολούθησε όλη η χώρα.
Δημήτρης Σουλτογιάννης - Ανταπόκριση ΗΠΑ
Τα ξημερώματα της Τετάρτης το πρώτο θέμα συζήτησης παγκοσμίως ήταν το γεγονός ότι το «κόκκινο βουβό ποτάμι» των Ρεπουμπλικάνων φούσκωσε και στο πέρασμα του σάρωσε τα πάντα. Αυτό όμως που δεν συζητήθηκε ή τουλάχιστον όσο θα έπρεπε, είναι το γεγονός ότι και η Καλιφόρνια γύρισε την πλάτη στην Κάμαλα Χάρις.
Η γενέτειρα της, η πολιτεία στην οποία ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία και η πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει «μπλε». Και πάλι μπλε ψήφισε απλά όχι τόσο παθιασμένα όσο το 2020. Αυτό βέβαια μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στην ίδια και στην αποτυχημένη προσπάθεια της να συνδεθεί με την εκλογική της βάση, αλλά στην τετραετία Μπάιντεν με τους πολίτες να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους αυτή στο πρόσωπο της Χάρις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα «χαστούκι» από μια πολιτεία όπου οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να είχαν κάνει απλά περίπατο. Όμως δεν έκαναν. Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι κομητείες εκείνες που από μπλε έγιναν κόκκινες στην Καλιφόρνια και ποιοι ζουν σε αυτές.
Δίπλα στο Λος Άντζελες και το λαμπερό Χόλιγουντ που προφανώς στήριξε Κάμαλα Χάρις βρίσκεται η μεγάλη (αν όχι η μεγαλύτερη στην πολιτεία) κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο. Εκεί ζουν κατά βάση Λευκοί, Αφροαμερικανοί και Ασιάτες, το «American dream», η μεσαία τάξη. Μιλάμε για πληθυσμό περίπου στους 55,000 ανθρώπους. Όλοι αυτοί το 2020 ψήφισαν Μπάιντεν.
Τι πήγε λοιπόν τόσο στραβά και αυτή τη φορά γύρισαν την πλάτη στη Χάρις; Η απάντηση είναι μια: η ασφάλεια, δηλαδή η έλλειψη αυτής. Μέσα στην τετραετία που μας πέρασε, το έγκλημα αυξήθηκε στην κομητεία, οι τιμές του real estate έπεσαν και ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή. Αυτοί που έμειναν ή αυτοί που δεν μπορούσαν να φύγουν, ζουν πλέον με τον τρόμο καθώς ζουν σε μια από τις επικίνδυνες αλλά και πιο φτωχές περιοχές της χώρας.
Σε μια περιοχή όπου οι Δημοκρατικοί υποσχέθηκαν πολλά, δεν έκαναν όμως τίποτα. Οι κάτοικοι λοιπόν του Σαν Μπερναρντίνο πίστεψαν στα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, ότι δηλαδή θα διώξει τους «κακούς εγκληματίες μετανάστες», ότι θα φέρει πίσω τις δουλειές εκείνες που ανήκουν στους Αμερικανούς και ότι θα κάνει την Αμερική «σπουδαία ξανά».
Το παράδειγμα του Σαν Μπερναρντίνο, λοιπόν, ακολούθησαν πολλές πολιτείες και κομητείες ανά την αμερικανική επικράτεια, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο πολιτικό «βατερλό» της περασμένης Τρίτης με το μέλλον τόσο της Κάμαλα Χάρις όσο και του ίδιου του κόμματος να είναι δυσοίωνο.